Svijet
0

Tajland: Nađeno više od 50 mrtvih burmanskih ilegalnih imigranata

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Više od 50 burmanskih ilegalnih imigranata ugušilo se u prikolici kamiona koji ih je vozio u južni Tajland, saopćila je u četvrtak tajlandska policija.

Pedeset i četriri imigranta pronađena su u pretrpanoj prikolici kamiona nakon što ih je na desetke uspjelo pobjeći iz vozila i pozvati policiju, javio je BBC.

Policija je saopćila da su se migranti ugušili nakon što je ventilacija zatajila.

Tajland djeluje kao magnet za siromašne burmanske radnike, a na hiljade ih riskira opasno putovanje do te zemlje.

Policija je javila da su burmanski radnici prešli čamcem u tajlandski grad Ranong iz burmanske južne tačke Victoria Point - rute koju često koriste ilegalni imigranti.

Oni su nagurani u prikolicu kamiona na putovanje do trurističkog otoka Puket, ali je ventilacija u prikolici zatajila, saopćio je policijski pukovnik Kraithong Chanthongbai.

"Ljudi su kazali da su udarali po zidovima prikolice kako bi upozorili vozača da umiru, ali im je on rekao da ušute jer bi ih policija čula dok prolaze kontrolne tačke na Tajlandu", izjavio je on francuskoj novinskoj agenciji AFP.

Policija je pronašla 54 mrtvih radnika - 37 žena i 17 muškaraca - u prikolici čija je površina bila samo 6x2,2 metra.

Dvadeset i jedan radnik je prebačen u bolnicu zbog dehidracije i nedostatka kisika, kazao je on. One koji nisu zatražili liječnički tretman uhapsile su tajlandsle vlasti. Vozač kamiona je pobjegao.

Smatra se da do dva miliona Burmanaca radi u Tajlandu, od kojih je više od polovine ilegalno u zemlji.

Oni rade slabo plaćene, često opasne poslove u raznim sektorima, uključujući tekstilne, građevinske i ribarske, koje tajlandski radnici ne žele raditi.

Ti poslovi, međutim, omogućuju migrantima plaće koje sebi ne mogu priuštiti u Burmi (sada Mianmaru), kojom vlada vojna hunta, jednoj od najsiromašnijih zemalja jugoistočne Azije.