{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Tajland i Kambodža izložili svoj granični spor u UN-u

F
14.2.2011. u 17:59
0
0
Tajland i Kambodža izložili svoj granični spor u UN-u
0
Tajland i Kambodža izložili svoj granični spor u UN-u
Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija održalo je u ponedjeljak sjednicu iza zatvorenih vrata sa šefovima diplomatija Tajlanda i Kambodže o oružanim sukobima između te dvije zemlje tokom koje je Kambodža trebalo da traži "stalno" primirje.
Tajlandski ministar vanjskih poslova Kasit Piromya i njegove kolege iz Kambodže i Indonezije Hor Namhong i Marty Natalegawa, koji je pokušao da posreduje između dvije zemlje, trebalo je da govore pred Vijećem.

Dva susjeda se uzajamno optužuju za izazivanje krize.

Najmanje 10 osoba je ubijeno u sukobima teškim oružjem prošle sedmice.

Oni se spore oko granične zone u kojoj se nalazi hram Preah Vihear, ruševina iz XI stoljeća, na koji pravo polaže Kambodža, a koji je UNESCO 2008. godine uvrstio u svjetsku baštinu, što je izazvalo bijes tajlandskih nacionalista. Neke zone uz granicu nisu razgraničene.

Jedan glasnogovornik u Phnom Penhu je izjavio u ponedjeljak da će njegova zemlja tražiti od UN-a da pomogne kako bi se poštovalo stalno primirje s Tajlandom.

U nedjelju je tajlandski premijer Abhisit Vejjajiva kazao kako će njegov šef diplomatije tražiti striktno bilateralno rješavanje krize.

Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: