|

Tajland i Kambodža izložili svoj granični spor u UN-u

Tajland i Kambodža izložili svoj granični spor u UN-u
0
F
FENA
14.2.2011. u 17:59
0
komentara
0

dijeljenja
Tajland i Kambodža izložili svoj granični spor u UN-u
Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija održalo je u ponedjeljak sjednicu iza zatvorenih vrata sa šefovima diplomatija Tajlanda i Kambodže o oružanim sukobima između te dvije zemlje tokom koje je Kambodža trebalo da traži "stalno" primirje.
Tajlandski ministar vanjskih poslova Kasit Piromya i njegove kolege iz Kambodže i Indonezije Hor Namhong i Marty Natalegawa, koji je pokušao da posreduje između dvije zemlje, trebalo je da govore pred Vijećem.

Dva susjeda se uzajamno optužuju za izazivanje krize.

Najmanje 10 osoba je ubijeno u sukobima teškim oružjem prošle sedmice.

Oni se spore oko granične zone u kojoj se nalazi hram Preah Vihear, ruševina iz XI stoljeća, na koji pravo polaže Kambodža, a koji je UNESCO 2008. godine uvrstio u svjetsku baštinu, što je izazvalo bijes tajlandskih nacionalista. Neke zone uz granicu nisu razgraničene.

Jedan glasnogovornik u Phnom Penhu je izjavio u ponedjeljak da će njegova zemlja tražiti od UN-a da pomogne kako bi se poštovalo stalno primirje s Tajlandom.

U nedjelju je tajlandski premijer Abhisit Vejjajiva kazao kako će njegov šef diplomatije tražiti striktno bilateralno rješavanje krize.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.