Svijet
0

Tajland dobio novog premijera

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Poslanici su u ponedjeljak izabrali opozicijskog čelnika za novog tajlandskog premijera, okončavajući višemjesečni politički haos, dok su pristalice ranije vlade bezuspješno pokušale zaustaviti glasanje blokirajući parlament.

Elokventni i na Oxfordu obrazovani Abishit Vejjaiva, koji predvodi Demokratsku stranku, osvojio je 236 glasova prema 198 za bivšeg načelnika nacionalne policije Prachu Promnoka, pristalicu bivšeg premijera u egzilu Thaksina Shinawatre, javio je AP.

Glasanje donjeg doma parlamenta uslijedilo je nakon šest mjeseci nestabilnosti izazvane antivladinim i antitaksinovskim demonstracijama koje su kulminirale prošlog mjeseca sedmicu dana dugom blokadom dva bankonška aerodroma.

Očekuje se da izbor novog premijera smiri političku situaciju u zemlji, barem privremeno. Nekoliko stotina Thaksinovih pristalica, ipak, pokušalo je blokirati parlament u posljednjem pokušaju da spriječe ishod glasanja. Policija je kasnije napravila prolaz poslanicima da uđu u parlament.

Demonstranti su gađali kamenicama vozila i vrijeđali poslanike, ali ih se većina mirno razišla tvrdeći kako će se ponovo okupiti tokom dana u historijskome dijelu grada.

Nakon glasanja se Abhisit (44) - jedan od najmlađih šefova države na svijetu - zahvalio kolegama poslaicima, poslije čega ga je zvanično potvrdio kao premijera ustavni monarh države kralj Bhumibol Adulyadej.

Parlament obično broji 580 članova, ali je zbog odmora trenutni broj iznosio 437 posalanika. Jedan je umro uoči glasanja.

Uprkos današnjim protestima pred parlamentom, analitičari predviđaju relativnu stabilnost u zemlji u predstojećim mjesecima nakon političkog haosa i opsade aerodroma koji su okončani sudskom presudom 2. decembra kojom su raspušteni vladajuća stranka Narodne snage i dva njena koalicijska partnera.

Sud je također odredio petogodišnju zabranu bavljenja politikom bivšem premijeru Somchai Wongsawatu, koji je Thaksinov zet.