Svijet
0

VIDEO / Tajfun u Japanu usmrtio dvoje, ranio 40 ljudi

FENA
Foto: AFP/JIJI PRESS
Foto: AFP/JIJI PRESS
Snažan tajfun pogodio je središte Japana u četvrtak ujutro, usmrtio dvije osobe i ranio 32, te izazvao veliku materijalnu štetu i paralizovao prijevoz, javljaju vlasti i mediji.

Uz jake kiše i vjetrove koji su puhali do 200 km na sat, tajfun Melor je zahvatio oblast Aichi na velikom otoku Honshuu oko 05.00 sati po mjesnom vremenu i kretao se prema sjeveroistoku otoka.

Japanske televizije su prikazale snimke srušenih mostova, krovova i drveća koja su blokirala ceste i željezničke pruge.

Jedan raznosač novina je poginuo kada je motociklom udario u stablo na putu, javila je policija. Još je jedna osoba izgubila život.

Najmanje 40 osoba je povrijeđeno u zemlji, a više od 8.000 je evakuisano, navela je državna televizija NHK.

Tajfun je stigao s Tihog okeana i malo je oslabio s dolaskom na kopno, ali je i dalje "jako opasan", rekao je meteorolog državne agencije.

Otkazano je oko 330 letova, uglavnom unutar zemlje kao i željezničke veze. U Tokiju je zbog nevremena prekinuta željeznička linija Yamanote kojom se svakog dana vozi nekoliko miliona putnika. Više od 50.000 kuća je bez električne energije.

Proizvođač automobila Toyota je zaustavio proizvodnju u svojih 12 tvornica na arhipelagu tokom cijelog dana.

Stabilnom gradnjom Japan je dobro pripremljen na tajfune, što ograničava štete, ali neki tajfuni poput Tokagea 2004. mogu biti smrtonosni.

U jugoistočnoj Aziji bilježe se teški gubici nakon tajfuna. Krajem septembra tajfun Ketsana je na Filipinima ubio 300 ljudi i više od 150 u Vijetnamu, dok je u augustu Morakot na Tajvanu usmrtio više od 600 ljudi.