Svijet
0

Tajfun pogodio Filipine, poginulo ili nestalo šest osoba

FENA
Tajfun Nanmadol pogodio je danas sjeverni dio Filipina, donoseći obilne padavine koje su izazvale poplave i klizišta, u kojima je poginulo ili nestalo najmanje šest osoba, saopćili su zvaničnici za civilnu odbranu.

Najjača oluja koja je pogodila Filipine ove godine zahvatila je sjevernu provinciju Cagayan na najvećem ostrvu Luzon.

Dvoje djece je stradalo u klizištima u brdima sjeverno od Manile, dva ribara su nestala na moru, a dva muškarca je odnijela nadošla rijeka, saopćili su zvaničnici. Očekuje se da će kiša u planinskim oblastima izazvati još klizišta i poplava, prenio je AFP.

Vlada je naredila evakuaciju stanovnika oblasti blizu mogućih novih klizišta i poplava iz predostrožnosti. Zbog oluje je otkazano najmanje 15 domaćih letova na sjeveru zemlje.

Portparol predsjednika Benigna Aquina, Edwin Lacierda pozvao je ljude da ne shvaćaju olako prijetnju i da slijede upute vlasti. Naleti vjetra dostizali su brzinu oko 230 kilometara na sat, a kada se tajfun približio kopnu usporio je na sedam kilometara na sat.

Očekuje se da će se oluja kretati ka sjeveru i da će u ponedjeljak stići do istočne obale Tajvana, saopćila je filipinska meteorološka stanica. Svake godine Filipine zahvati u prosjeku 20 oluja i tajfuna, a u julu je u više oluja stradalo najmanje 70 ljudi.