{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Tajfun nuri paralizirao život u Hong Kongu

F
22.8.2008. u 09:43
0
0
Tajfun nuri paralizirao život u Hong Kongu
0
Tajfun nuri paralizirao život u Hong Kongu
Hong Kong (Foto: AFP)
Hong Kong je u petak zahvaćen vjetrovima ogromne snage dok je tajfun Nuri krenuo ka velikom finansijskom centru, a većina grada i njegovih tržišta bila je zatvorena uoči direktnog udara najjačeg tajfuna u pet godina.
Signal za tropski ciklon povećan je na signal broj devet u 13,40 po mjesnom vremenu dok se tajfun Nuri primicao gradu nakon razarajućeg puta kroz sjeverne Filipine, javio je Reuters.

Posljednji put je oluja takve snage pogodila Hong Kong u septembru 2003. s naletom tajfuna Dujuan.

Više od 200 letova je otkazano ili odgođeno do podneva.

Snažni vjetrovi divljali su nad bivšom britanskom kolonijom u petak ujutro, a ogromni valovi zapljuskivali su luku Victoria.

Ulice su bile uglavnom napuštene, prodavnice zatvorene, a stabla i stupovi oboreni su vjetrovima ogromne snage čija je brzina dostizala i do 150 km na sat.

U Kini je 250.000 ljudi evakuirano iz priobalnih područja u južnoj pokrajini Guangdong, zbog, kako su ga meteorolozi nazvali, najjačeg tajfuna koji je pogodio tu pokrajinu u ovoj godini, javile su novine South China Morning Post reported.

Veći dio Hong Konga bio je potpuno miran, a finansijska tržišta i uredi su zatvoreni, zajedno sa školama, sudovima i većinom javnih saobraćajnih službi.

Nekoliko avioprijevoznika, među kojima su Cathay Pacific i Dragon Airlines, javilo je da su svi popodnevni i večernji letovi otkazani.

Olimpijsko natjecanje u jedrenju u tom gradu bilo je, ipak, pošteđeno tajfuna Nuri, dok su posljednje utrke završene sinoć prije nego što je vrijeme počelo da se pogoršava.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li se BiH adekvatno i humano odnosi prema migrantima?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: