{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Tadžikistan - poligamijski raj u srcu Azije

S
1.8.2010. u 16:00
0
14
Tadžikistan - poligamijski raj u srcu Azije
0
Tadžikistan - poligamijski raj u srcu Azije
Foto: Deutsche Welle
U Tadžikistanu živi mnogo više žena nego muškaraca. Ovaj "problem" nije neuobičajen, ali ga je ova srednjoazijska zemlja riješila na nesvakidašnji način - toleriranjem poligamije, piše "Deutsche Welle".
Žena je u mnogim zemljama svijeta više nego muškaraca. Ponegdje se radilo o jednostavnoj prirodnoj pojavi, a ponegdje je ovaj prirodni proces ubrzan i pojavama poput ratova ili iseljevanja.

Takav je slučaj i sa srednjoazijskom zemljom Tadžikistan. Od proglašenja neovisnosti 1991. godine, ova bivša sovjetska republika, smještena između Kine, Uzbekistana, Afganistana i Kirgistana, dugo vremena se nalazila u ratu koji je negativno utjecao na broj muškaraca u zemlji. Mušku populaciju dodatno smanjuje i emigracija. U Tadžikistanu, naime, nema posla i mnogi preko granice odlaze trbuhom za kruhom, najčešće u Rusiju.

Izlaz u poligamiji

U tradicionalnom društvu, u kojem od osamostaljenja islam igra sve veću ulogu, poželjno je da se žena uda što ranije. No, šta ako je mladoženja premalo? S tim se problemom susreću mnoge tadžikistanske žene i djevojke.

Umeda Kušraktova je zaljubljena, i to nesretno. Muškarac njenih snova je već u braku. Ništa neuobičajno, neuobičajan je jedino prijedlog za izlazak iz ove situacija koji je došao od izabranika Umedinog srca. On je Umedi predložio da postane njegova žena. No, prije toga se potencijalni mladoženja ne namjerava rastati od svoje sadašnje žene nego Umedu uzeti za svoju drugu ženu.

Ništa novo u Tadžikistanu, zemlji u kojoj je mnogoženstvo ilegalno, ali se tolerira. Umeda još uvijek ne zna kako će odgovoriti na ovu ponudu, jer osim što je to ilegalno, postoje i moralne dvojbe.

"Najstariji sin mog ljubavnika je star 11 godina i on zna za našu vezu. No, njegova žena... Ja sam s njom u kontaktu, čak sam je jednom već i odvezla u bolnicu kad je bila bolesna. No, ona ne zna za nas. Ostatak porodice to zna, svi to zapravo znaju osim nje", objašnjava kompliciranu situaciju Umeda.

Nisu sve žene u Tadžikistanu tako oprezne kada je riječ o tome da postanu druga ili čak treća supruga. Rastrzane između tradicije i surove svakidašnjice, mnoge žene, kako potvrđuje i Gulnara Petrova iz Ureda za suzbijanje porodičnog nasilja, pristaju na ovaj arhaični oblik životne zajednice, no često i nesvjesno.

"U najvećem broju slučajeva žene uopće ne žive u istoj kući. Ponekad uopće ne znaju da postoji još jedna supruga. Tako naprimjer mnogi muškarci u rodnom selu imaju ženu i djecu, te u gradu gdje rade još jednu. Svakako da tu ima i ljubomore, no često uopće ne znaju jedna za drugu, a često prešutno trpe situaciju. Jer, ako se previše žale, može se dogoditi da suprug oženi i treću ženu i ostavi prve dvije", kaže Petrova.

Nema pomoći

Najčešće drugi brak uopće nije nigdje prijavljen, nego se brak sklapa po tradicionalnom obredu, takozvanom "nikoku". Ovaj obred bračne družice ostavlja na milost i nemilost suprugu i njegovoj porodici, jer je u ovakvom neregularnom braku žena praktički bez ikakvih prava.

U nekim dijelovima Tadžikistana postoje centri u kojima se žene mogu obratiti za pomoć. Međutim, rijetko koja žena se obraća za pomoć: s jedne strane zbog pritiska unutar vlastite porodice koja strahuje za ugled, a s druge strane, mnoge žene i ne znaju da postoji neko kome se mogu obratiti za pomoć.

Tu stanje ne mijenjaju mnogo ni nevladine i međunarodne organizacije koje su prisutne u zemlji.

Paradoksna situacija

Jedno od objašnjenja za porast poligamije mnogi traže u činjenici da je nakon raspada Sovjetskog saveza ojačao utjecaj religije, u ovom slučaju, islama. No Khegai je drugog mišljenja. Ona smatra da je poligamija jednostavno dobro došla muškarcima kako bi na jednostavan i lak način žene držali u šaci.

"Ja znam da je u pojedinim islamskim zemljama poligamija dozvoljena. No, upravo tamo je teško pronaći muškarce koji zaista kod kuće imaju više žena jer mnogoženstvo sa sobom donosi i mnoge obveze. Kod nas ima više poligamije jer ona muškarce ni na ništa ne obavezuje".

I stoga se pojavila paradoksna situacija u kojoj zaštitnice prava žena u Tadžikistanu traže postupno legaliziranje poligamije jer bi jedino na taj način žene mogle dobiti barem osnovna prava.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: