Svijet
0

Tadićevoj pobjedi posvećeni naslovi srbijanske štampe

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Predsjednički izbori i pobjeda kandidata Demokratske stranke Borisa Tadića u drugom krugu glavna je vijest svih beogradskih listova, koji su tom događaju posvetili udarna mjesta na današnjim naslovnim stranama.

Beogradska štampa je, uz Tadićeve fotografije prilikom sinoćnjeg prvog obraćanja okupljenim simpatizerima DS ispred Gradskog odbora te stranke na Terazijama, na naslovnim stranama prenijela vijest o njegovoj pobjedi, uz naslove - "Pobijedio Boris Tadić", "Tadić!", "Pobjeda evropske Srbije", "Pobjeda"...

Kompletne naslovne strane Tadićevoj pobjedi posvetili su listovi "Politika" i "Večernje novosti".

Uz tekst pod naslovom "Pobijedio Boris Tadić", "Politika" na naslovnoj strani daje podatke o odzivu birača u drugom krugu izbora i o ostvarenom rezultatu dva kandidata, fotografije Tadića sa građanima prilikom proslave na Terazijama, ali i fotografiju kandidata Srpske radikalne stranke Tomislava Nikolića sa sinoćnje konferencije za novinare, na kojoj je priznao izborni poraz.

Taj list je izborima, Tadićevoj pobjedi, reagiranjima iz zemlje i inostranstva i atmosferi u kojoj je proteklo glasanje i iščekivanjima u izbornim štabovima dva kandidata posvetila tri stranice.

I "Večernje novosti" su na naslovnoj strani, uz veliku Tadićevu fotografiju i fotografiju sa sinoćnjeg slavlja pristalica DS na Terazijama, uz veliki naslov "Tadić!", prenijele podatke o osvojenim glasovima dva kandidata, kao i njihove prve reakcije na izborni rezultat.

Izborima, Tadićevoj pobjedi i proslavi njegovih pristalica, prvim reagiranjima oba kandidata, reagiranjima iz zemlje i inostranstva, "Večernje novosti" posvetile su i prve dvije i dvije središnje stranice.

Dnevni list "Blic" na naslovnoj strani, uz Tadićevu fotografiju sa balkona Gradskog odbora DS na Terazijama i naslov "Pobjeda evropske Srbije", daje podatke o ostvarenim izbornim rezultatima kandidata DS i SRS.

Prve četiri strane tog lista posvećene su izborima i pobjedi Tadića.

Uz veliki naslov "Pobjeda" i Tadićevu fotografiju, i "Kurir" prenosi izborne rezultate, a tome posvećuje i prve četiri strane.

Dnevni list "Press" je jučerašnji drugi krug predsjedničkih izbora propratio naslovom "Tadić za dlaku", a uz broj osvojenih glasova oba kandidata na naslovnoj strani daje i prvu reakciju kandidata radikala Nikolića i njegovu čestitku pobjedniku.

Jučerašnjim i sinoćnjim dešavanjima "Press" je posvetio i pet stranica na kojima navodi reagiranja iz Srbije i inostranstva, analizu drugog kruga izbora, čestitke pobjedniku, atmosferu iz izbornih štabova DS i SRS i sa ulica glavnog grada.

Dnevni list "Pravda", uz Tadićevu fotografiju preko cijele naslovne strane na kojoj drži čašu šampanjca, izborne rezultate u Srbiji okarakterizirao je velikim naslovom "Poraz Srbije".

Te novine predsjedničkim izborima su posvetile i prve dvije strane, na kojima navodi prve komentare dva kandidata, kao i reakcije domaćih političara i analitičara.