Svijet
0

Tadić: Za Beograd neprihvatljiv Ahtisarijev prijedlog

FENA
U Beču su u toku završni jednodnevni pregovori Beograda i Prištine o planu Martija Ahtisarija za Kosovo. Dokument Martija Ahtisarija, najverovatnije, bit će konačni prijedlog koji će biti poslat Vijeću sigurnosti, rekao je Ahtisarijev portparol Remi Durlo.

Predsjednik Srbije Boris Tadić izjavio je u subotu, tokom razgovora o statusu Kosova u Beču, da je za Beograd neprihvatljiv prijedlog specijalnog izaslanika UN-a Martija Ahtisarija.

"Srbija se zalaže za sporazumno, obostrano prihvatljivo rješenje pitanja statusa Kosova do kojeg treba doći pregovorima i dijalogom, uz spremnost na kompromis i uspostavljanje povjerenja između dviju strana", rekao je Tadić.

"Upravo iz tog razloga, Srbija se uzdržava i uzdržavat će se od bilo kakvog pribjegavanja sili, ali istu uzdržanost zahtijeva i od privremenih institucija samouprave i albanskog stanovništva na Kosovu", naveo je Tadić.

Predsjednik Srbije je kazao da je Ahtisarijev prijedlog za Srbiju "suštinski neprihvatljiv" jer otvara put ka nezavisnosti Kosova i "ne uvažava suverenitet Srbije nad Kosovom i, samim tim, dovodi u pitanje teritorijalni integritet" Srbije.

On se založio za široku, suštinsku autonomiju Kosova koja bi bila međunarodno garantovana i optužio specijalnog izaslanika UN-a da se "opredijelio za rješenje čije bi usvajanje moglo da dovede do dalekosežne destabilizacije prilika u regionu i šire".

Tadić smatra da je Srbija spremna na "historijsko pomirenje Srba i Albanaca", što je pokazala na bečkim pregovorima, ali i na više načina tokom posljednjih sedam godina.

"Bolje je strpljivo tragati za sporazumnim rješenjem, nego presijecati stvari jednim potezom. Bilo je previše primjera i tragičnih posljedica takvih odluka na Balkanu u posljednjoj deceniji 20. vijeka", rekao je on.

Premijer Srbije Vojislav Koštunica je tokom razgovora o prijedlogu specijalnog izaslanika UN-a Martija Ahtisarija pozvao da se "model suštinske autonomije uvede kao fundamentalno pitanje razgovora". Time bi se, kako je rekao Koštunica u bečkoj palači Hofburg, omogućilo da "u konstruktivnom dijalogu ispitamo sve dobre i ukoliko ih ima, loše strane ovog prijedloga".

Koštunica se založio da sporazumno rješenje kosovskog pitanja koje bi bilo saglasno Povelji UN-a i Ustavu Srbije i upozorio da je svaki "pokušaj nametanja rješenja jednoj slobodnoj državi ravan pravnom nasilju i predstavlja nedopustiv način rješavanja postojećih problema".

On je rekao da bi današnji sastanak ispunio cilj "ako bi se dvije strane dogovorile da daljnjim zajedničkim radom ponuđeni Ahtisarijev prijedlog prilagode postojećim temeljnim normama međunarodnog prava, Povelje UN-a, Ustava Srbije i realnih interesa Srba i Albanaca na Kosovu".

Premijer Srbije je rekao i da Ahtisarijev prijedlog mnogim odredbama "neposredno krši suverenitet i teritorijalni integritet Srbije, prekraja njene međunarodne granice, dijeli njenu teritoriju i omogućava da se otimanjem 15 postoo teritorije Srbije stvori još jedna albanska država na Balkanu".

Koštunica je kazao da je "teritorijalni integritet i suverenitet Srbije dvostruko zajamčen Poveljom UN-a i Rezolucijom UN-a 1244 koje su na snazi."

Predsjednik Kosova Fatmir Sejdiu izjavio je da je delegacija Prištine došla u Beč da "završi historijski proces koji će odrediti status Kosova, odnosno proglasiti nezavisnost zemlje".

"Nezavisnost je ključ samog postojanja i duha naroda Kosova koji je dugo patio tokom srpske okupacije, nakon što se oslobodio vjekovne otomanske imperije", rekao je Sejdiu tokom razgovora o prijedlogu specijalnog izaslanika UN-a Martija Ahtisarija o statusu Kosova.

Sejdiu je izjavio da je Kosovo "sui generis u punom smislu te riječi": "Rekli smo, na samom početku procesa koji se sad završava, da je nezavisnost alfa i omega, početak i kraj našeg stava. Nikakve strukturne veze s državnim institucijama Srbije nisu prihvatljive".

Kosovski predsjednik je rekao i da je za Prištinu prihvatljiv Ahtisarijev plan i da je uvjeren da će biti primijenjen kao "konstitutivni paket za nezavisnu državu Kosovo".

Sejdiu smatra da je "sada vrijeme za Kosovo i Srbiju da, kao nezavisne države, krenu putem integracija u strukture EU i NATO-a".

Sa srpske strane u pregovorima učestvuju predsjednik Boris Tadić, premijer Vojislav Koštunica, ministar vanjskih poslova Vuk Drašković i članovi pregovaračkog tima.

Kosovsku stranu zastupaju predsjednik Fatmir Sejdiu, premijer Agim Čeku i pregovarački tim Kosova.

Sastankom predsjedava Marti Ahtisari i njegov zamjenik Alber Roan.

Konferencija za novinare specijalnog izaslanika UN-a predviđena je u poslijepodnevnim satima, ali tačan termin još nije poznat.