Svijet
0

Tadić: Veče šanse za nastavak pregovora o Kosovu

FENA
Predsjednik Srbije Boris Tadić izjavio je da su sada veće šanse da se nastave pregovori o Kosovu nego što su bile prije posljednje sjednice Vijeća sigurnosti UN-a uprkos protivljenju nekih zapadnih zemalja.

Tadić je, u intervjuu BBC-u, rekao da bi pregovori mogli da se nastave, "možda u dosadašnjoj formi sa zvaničnim međunarodnim pregovaračem, direktno ili uz neku vrstu posredništva, to tek treba vidjeti".

Šanse za nastavak pregovora u svakom slučaju se povećavaju i to je interes Srbije, istakao je Tadić.

Predsjednik Srbije je dodao da, kada je riječ o nastavku pregovora, ne može biti konkretniji, jer su nove inicijative diplomatskog karaktera i usmjerene su na zemlje koje su članice VS, sa stalnim ili nestalnim statusom, i koje na kraju odlučuju o nastavku pregovora.

Upitan koliko se pitanje formiranja vlade može povezivati s rješavanjem kosovskog problema, Tadić je rekao da na proces formiranja vlade utječe sve što su vitalni interesi Srbije. On je naglasio da i "pregovori o budućem statusu Kosova, ili njihova nova faza pred VS, ili faza koja slijedi nakon posljednje sjednice VS, utječu i na formiranje vlade, jer se radi o tome kakvu će politiku vlada voditi o svim bitnim pitanjima koje dotiču srpsko društvo".

Upitan da li postoji mogućnost da se zbog Kosova i formiranja vlade, u nekom momentu, Srbija opredijeli da odustane ili da uspori hod ka evropskim integracijama, Tadić je rekao da to nije povezano jedno s drugim.

"Niti smije biti povezano jedno s drugim, iako i mnogi političari u Srbiji i neki u svijetu pokušavaju da povežu ta dva pitanja. Ni od jedne evropske zemlje ne možete da tražite da se odrekne dijela svog suvereniteta, ili vlastitog teritorijalnog integriteta da bi bila dio Evropske unije", istakao je on, prenio je Tanjug.

Tadić je naglasio da takva ponuda ne može da bude postavljena Srbiji, jer bi to bila nepristojna ponuda, na koju niko od političara u Srbiji ne bi odgovorio.

"Srbija braneći svoje interese na Kosovu brani i svoju evropsku budućnost i legitimno brani i vlastiti teritorijalni integritet kao i buduće članstvo u EU", zaključio je Tadić.