Svijet
0

Tadić: Svi bi se svima trebali izviniti

FENA
Boris Tadić
Boris Tadić
Pretpostavka za razvoj odnosa na zapadnom Balkanu je da se svi svima trebaju izviniti za događaje iz nedavne prošlosti, izjavio je u nedjelju u Zagrebu srbijanski predsjednik Boris Tadić.

"Ja sam počeo.....Očekujem da će isti tretman imati i moji sugrađani od strane čelnika drugih država", rekao je Tadić, koji je u Zagrebu sudjelovao na regionalnom energetskom samitu.

Gostujući u HTV-ovoj emisiji "Nedjeljom u 2", Tadić se izvinio "svim pripadnicima hrvatskog naroda koje je neko učinio nesretnim u ime srpskog naroda".

Istaknuo je da je izvinjenje uputio ne u svoje ime, nego kao "institucija" i podsjetio da u prošlosti ima sličnih primjera isprika državnika za zlodjela koja su počinili pripadnici njihovih naroda.

Tadić se nakon samita u zagrebačkom hotelu "Westin" susreo s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom s kojim je, kako je rekao, postigao "visok stepen saglasnosti oko Kosova".

"Bilo kakva neovisnost Kosova za Srbiju je neprihvatljiva......Neovisnost nije kompromisno rješenje, jer Srbija u tom slučaju gubi sve", istaknuo je Tadić, ponovivši da Beograd očekuje nastavak pregovora o statusu svoje južne pokrajine s albanskom većinom.

Naglasio je da od Putina nije dobio "nikakve garancije oko novih ideja za rješenje statusa Kosova" o kojima se, istaknuo je, može raspravljati tek kada se nastave pregovori s albanskim predstavnicima.

Najnoviji nacrt rezolucije UN-a, kojeg su predložile Sjedinjene Države i zemlje članice EU-a, predviđa odgodu odluke o statusu Kosova za 120 dana tokom kojih bi srbijanski i albanski pregovarači trebali postići dogovor o konačnom statusu Kosova. Ruski predstavnik Vitalij Čurkin odbacio je taj nacrt rezolucije.

Upitan o saradnji s Haškim sudom, Tadić je istaknuo da Srbija i sve njene institucije potpuno sarađuju s Tribunalom, dokazujući to nedavnim hapšejem i izručenjem u Den Haag dvojice srpskih optuženika s liste haških bjegunaca.

"Samo saradnja svih obavještajnih službi u regiji jamči potpunu saradnju s Den Haagom", rekao je srbijanski predsjednik, dodajući da je hapšenje najtraženijeg bjegunca Ratka Mladića važno ne samo za Srbiju nego i za stabilnost cijele regije.