{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Tadić: Srbija nikada neće prihvatiti nezavisnost Kosova

F
10.4.2007. u 21:51
0
0
Tadić: Srbija nikada neće prihvatiti nezavisnost Kosova
0
Tadić: Srbija nikada neće prihvatiti nezavisnost Kosova
Foto: AP
Predsjednik Srbije Boris Tadić izjavio je u utorak u intervjuu agenciji Associated Press da Srbija nikada neće prihvatiti nezavisnost Kosova i najavio diplomatsku ofanzivu koja treba uvjeriti velike svjetske sile da ta pokrajina ostane u granicama Srbije.
Tadić je također kritizirao plan posebnog izaslanika UN-a Marttija Ahtisaarija koji predviđa nezavisnost za Kosovo pod međunarodnim nadzorom i pozvao na "reviziju" procesa rješavanja pitanja statusa te pokrajine pod okriljem UN-a, prenijela je američka agencija.

"Srbija je otvorena za kompromis... ali nismo spremni ustupiti dio našeg integriteta i identiteta", rekao je Tadić, istakavši da "Ahtisaarijev plan nije Sveto pismo".

Predsjednik Srbije je izjavio da je proces određivanja budućeg statusa Kosova, koji je počeo prije godinu dana, ušao u "potpuno novu fazu" otkada je prošle sedmice Ahtisaari zvanično predstavio svoj plan Vijeću sigurnosti UN-a.

"Imamo veoma malo vremena, ali Srbija mora preuzeti inicijativu u tome kratkom vremenskom periodu", kazao je Tadić i objasnio da će "diplomatska ofanziva" Beograda biti usredotočena na SAD, zemlje EU-a i Rusiju.

Tadić je napomenuo kako napori Srbije da spriječi konačno usvajanje Ahtisaarijeva plana u Vijeću sigurnosti neće, kako je prenio AP, "voditi ka prekidanju odnosa" sa SAD-om i drugim zemljama koje su podržale taj plan.

"Dom Srbije je u Evropskoj uniji", rekao je srbijanski predsjednik i opisao članstvo u Uniji kao "strateški i najviši cilj" Srbije nakon godina rata i izolacije za vrijeme vladavine Slobodana Miloševića.

"Uradit ću sve što je u mojoj moći da obezbijedim evropsku budućnost za Srbiju. To će osigurati napredak i spriječiti dugogodišnju stagnaciju Srbije u odnosu na ostale zemlje regije", dodao je Tadić u intervjuu za američku agenciju.

On je rekao da je hapšenje Ratka Mladića i drugih haških optuženika koji su u bijegu ključno ne samo za ulazak Srbije u EU već i za regionalno pomirenje nakon sukoba.

"Dok ljudima ne objasnimo šta se dogodilo, nećemo moći zaključiti to poglavlje", zaključio je Tadić u intervjuu agenciji AP.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: