Svijet
0

Tadić: Srbija ne očekuje da BiH ili bilo koja država u regiji podrži nezavisnost Kosova

FENA
Predsjednik Srbije Boris Tadić izjavio je danas u Banjoj Luci da Srbija ne očekuje da bilo koja država u regiji podrži bilo kakav akt o nezavisnosti Kosova, već da sve države poštuju elemente međunarodnog prava i budu uzdržane u jednoj takvoj situaciji, te da to važi i za BiH.

Ponovio je da Srbija podržava cjelovitost i integritet BiH, a istovremeno očekuje da će BiH isto tako principjelno podržavati integritet i cjelovitost Srbije, što znači i Kosova unutar Srbije.

Tadić je nakon razgovora u Banjoj Luci s predsjednikom Vlade RS-a Miloradom Dodikom ponovio svoj i stav zvaničnog Beograda da niko od predstavnika institucija Srbije ne prihvata i nikada neće prihvatiti bilo kakav akt o nezavisnoti Kosova i Metohije.

"Srbija će uložiti sva pravna i zakonska sredstva, upotrijebiti sve instrumente međunarodne politike da spriječi bilo kakvu odluku o nezavisnosti Kosova", naglasio je Tadić i dodao da su srbijanske vlasti u pregovorima o budućem statusu Kosova iznijele "najfleksibilnije moguće rješenje i obogaćavali ideju suštinske autonomije sa postojećim primjerima u svijetu takve autonomije koji funkcioniraju 10 pa čak i 100 godina".

Ističući da je Srbija spremna na kompromisno, obostrano prihvatljivo rješenje, on je kazao da Srbija nema namjeru da upravlja životom kosovskih Albanaca, te da im nudi maksimalan nivo samouprave, ali istovremeno ima legitimno pravo se ne odriče vlastite zemlje, suvereniteta i svojih sunarodnika, kao i svih onih koji su lojalni građani Srbiji.

"Tako ćemo nastaviti i da se ponašemo u budućnosti", dodao je Tadić i ponovio da će Srbija ukoliko dođe do bilo kakvog unilateralnoj akta o nezavisnosti takav akt poništiti i pokrenuti sve moguće pravne procese.

Naglasio je i da njegova država apsolutno ima "državne kapacitete da nastavi da bude jedna sigurna zemlja za sve njene ljude, te da nijedna paramilitarna organizacija neće imati mogućnost da bilo šta radi i djeluje u Srbiji, a tu se misli i na Kosovo".

On je rekao da paramilitarne organizacije niko ne podržava i da one dovode u pitanje živote i bezbjednost bilo koga, te da to isto očekuje od privremenih institucija Kosova.

"Suočavamo se s velikim izazovima kada je u pitanju ANA, teroristička organizacija kosovskih Albanaca, ekstremnog dijela tog društva, i preduzet ćemo sve mjere da spriječimo bilo kakav teroristički akt protiv države Srbije i njenih građana", rekao je Tadić i dodao i da će se poštovati Rezolucija 1244 i vojno-tehnički sporazum iz Kumanova.

Naveo je i da je dobio od međunarodnih zvaničnika garancije za bezbjednost građana na Kosovu i Metohiji, te da Srbija ne želi da krši elemente međunarodnog prava i time brani svoj integritet i nad Kosovom, ali "istovremeno to će biti naš način kako ćemo štiti bezbjednosne interse naših sunarodnika i svih građana Kosova i Metohije".

Srbijanski predsjednik je još kazao i da se mnogo puta do sada špekulisalo o tome kakva je pozicija Srbije povodom Dejtonskog sporazuma, te naglasio da je Srbija garant tog ugovora i da on kao njen predsjednik ima svoje odgovornosti u tom smislu.

"Za nas je svaka promjena u BiH prihvatljiva jedno ako je sve tri strane podrže", naglasio je Tadić i dodao da Srbija ostaje trajno prvržena osnovnim principima Dejtonskog sporazuma.