Svijet
0

Tadić Solani poručio da Srbija ne prihvata nezavisnost Kosova

FENA
Predsjednik Srbije Boris Tadić izjavio je u petak u Bruxellesu da je visokom predstavniku Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Javieru Solani prenio da zvanični Beograd neće prihvatiti nezavisnost Kosova, ali i da neće odustati od članstva u EU.

"Razgovarali smo o ogromnom problemu Kosova (...) Srbija ne prihvata nezavisnost Kosova, ali ne odustaje od svoje evropske budućnosti", naglasio je Tadić, dodajući da je to "glavna poruka" koju je prenio Solani, kao i prethodno predsjedniku Evropske komisije Joséu Manuelu Barrosu i evropskom povjereniku za proširenje Olliju Rehnu.

"Solana i ja smo imali veoma dobre razgovore o svim temama koje su bitne za budućnost Srbije i za budućnost odnosa EU-a i Srbije, počevši od Kosova pa do pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, pozitivinih pomaka u ekonomiji, borbi protiv organiziranog kriminala i nezaposlonosti", naglasio je Tadić.

"Srbija je legitimna demokratija i ima legitimno pravo postati članica EU-a u narednih nekoliko godina (..) u tom smislu, naša obaveza je da uspostavimo punu saradnju s Haškim tribunalom i tu nema nema nikakve dileme", naglasio je predsjednik Srbije.

Visoki predstavnik EU-a, prenosi Tanjug, Javier Solana nakon sastanka se nije obratio novinarima.