{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Tadić: Pripreme terorista s Kosova na sjeveru Makedonije

F
27.9.2007. u 12:25
0
0
Tadić: Pripreme terorista s Kosova na sjeveru Makedonije
0
Tadić: Pripreme terorista s Kosova na sjeveru Makedonije
Predsjednik Srbije Boris Tadić izjavio je u New Yorku da treba voditi računa o činjenici da se teroristi s Kosova ponovo okupljaju u nekim mjestima na sjeveru Makedonije, koja su i ranije bila baza za napade na južne srpske općine.
"Informirao sam i ministra vanjskih poslova Rusije Sergeja Lavrova da imamo informacije da se mnogi nekadašnji teroristi, i sadašnji teroristi, koji su pobjegli iz zatvora posljednjih mjeseci s Kosova, pripremaju na sjeveru Makedonije u nekim mjestima koja su bile njihove baze i za ranije napade na južne srpske općine", rekao je Tadić u intervjuu londonskom BBC-u.

Predsjednik Srbije je dodao da će Beograd tu informaciju prenijeti i zvaničnicima UN-a, i ocijenio da nema razloga za paniku, ali da svi treba da znaju šta se dešava ovoga trenutka na Kosovu i u čitavoj regiji.

"Treba pažljivo pratiti te procese", rekao je Tadić, naglasivši da je Srbija apsolutno spremna da odbrani svoje interese u svakome trenutku.

"Dogovorili smo se (s Lavrovim) da budemo u neprekidnoj komunikaciji 24 sata, posebno u mjesecima koji dolaze i koji mogu prouzrokovati i neke nove probleme", rekao je srpski predsjednik.

Osvrćući se na prvi direktni susret delegacija Beograda i Prištine sutra u New Yorku, Tadić je rekao da očekuje da će direktni pregovori dvjema stranama pružiti priliku da pomjere svoje početne pregovaračke pozicije.

"Što se tiče pregovaračkog procesa i onoga što nas čeka na sastanku 28. septembra, to jest dnevnog reda, svi očekuju da dvije strane tu izlože svoje stavove i da se odmah nakon toga, u nedjeljama koje dolaze, za dvije-tri nedjelje, nastave direktni razgovori - i to je dobro", rekao je predsjednik Srbije.

Tadić, koji je ove nedjelje u New Yorku imao niz sastanaka s najvišim svjetskim zvaničnicima, danas će se obratiti Generalnoj skupštini UN govorom u kome će istaći da Srbija brani svoj teritorijalni integritet i suverenitet mirnim i pravnim sredstvima, argumentima, iskreno se zalažući za pronalaženje kompromisnog rješenja za Kosovo, koje će stabilizirati regiju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Opravdavate li blokade saobraćajnica zbog previsoke cijene goriva?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: