Svijet
0

Tadić: Pripreme terorista s Kosova na sjeveru Makedonije

FENA
Predsjednik Srbije Boris Tadić izjavio je u New Yorku da treba voditi računa o činjenici da se teroristi s Kosova ponovo okupljaju u nekim mjestima na sjeveru Makedonije, koja su i ranije bila baza za napade na južne srpske općine.

"Informirao sam i ministra vanjskih poslova Rusije Sergeja Lavrova da imamo informacije da se mnogi nekadašnji teroristi, i sadašnji teroristi, koji su pobjegli iz zatvora posljednjih mjeseci s Kosova, pripremaju na sjeveru Makedonije u nekim mjestima koja su bile njihove baze i za ranije napade na južne srpske općine", rekao je Tadić u intervjuu londonskom BBC-u.

Predsjednik Srbije je dodao da će Beograd tu informaciju prenijeti i zvaničnicima UN-a, i ocijenio da nema razloga za paniku, ali da svi treba da znaju šta se dešava ovoga trenutka na Kosovu i u čitavoj regiji.

"Treba pažljivo pratiti te procese", rekao je Tadić, naglasivši da je Srbija apsolutno spremna da odbrani svoje interese u svakome trenutku.

"Dogovorili smo se (s Lavrovim) da budemo u neprekidnoj komunikaciji 24 sata, posebno u mjesecima koji dolaze i koji mogu prouzrokovati i neke nove probleme", rekao je srpski predsjednik.

Osvrćući se na prvi direktni susret delegacija Beograda i Prištine sutra u New Yorku, Tadić je rekao da očekuje da će direktni pregovori dvjema stranama pružiti priliku da pomjere svoje početne pregovaračke pozicije.

"Što se tiče pregovaračkog procesa i onoga što nas čeka na sastanku 28. septembra, to jest dnevnog reda, svi očekuju da dvije strane tu izlože svoje stavove i da se odmah nakon toga, u nedjeljama koje dolaze, za dvije-tri nedjelje, nastave direktni razgovori - i to je dobro", rekao je predsjednik Srbije.

Tadić, koji je ove nedjelje u New Yorku imao niz sastanaka s najvišim svjetskim zvaničnicima, danas će se obratiti Generalnoj skupštini UN govorom u kome će istaći da Srbija brani svoj teritorijalni integritet i suverenitet mirnim i pravnim sredstvima, argumentima, iskreno se zalažući za pronalaženje kompromisnog rješenja za Kosovo, koje će stabilizirati regiju.