"European Voice"
0

Tadić predložen za evropskog političara godine

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Predsjednik Srbije Boris Tadić nalazi se među šestoricom imenovanih za nagradu evropskog “političara godine” koju će sutra dodijeliti briselski sedmičnik "European Voice“.

Tadić je predložen u kategoriji “nacionalni političar godine” zbog, kako navodi "European Voice“, “približavanja svoje zemlje članstvu u EU izručenjem Radovana Karadžića Haškom tribunalu”.

Među imenovanima se nalaze i francuski predsjednik Nicolas Sarkozy zbog postizanja sporazuma o okončanju rata u Gruziji, poljski premijer Donald Tusk zbog vraćanja Poljske na proevropsku liniju i Sigmar Gabriel, njemački ministar energetike, zbog davanja obećanja da će Njemačka smanjiti za 40 posto emisiju karbondioksida. Zajedno su imenovani Dimitris Hristofyas, predsjednik Kipra, i Mehmet Ali Talat, lider kiparskih Turaka, zbog obnove nade u mogućnost rješavanja kiparskog spora.

Nagrade će biti dodijeljene na gala večeri koja će biti održana sutra uvečer. Pobjednici će biti izabrani glasovima čitalaca "European Voicea“, a imenovanje je predložio panel eksperata. Domaćin gala večere u Bruxellesu će biti Nyrup Rasmussen, predsjednik Partije evropskih socijalista i bivši premijer Danske, najavio je Tanjug.

Nagrade će biti dodijeljene i u kategorijama povjerenika, evropskog poslanika, evropskog zvaničnika i za “inspiraciju godine”