|

Tadić ne isključuje mogućnost odluke o nezavisnom Kosovu

Tadić ne isključuje mogućnost odluke o nezavisnom Kosovu
0
F
FENA
12.7.2006. u 12:54
0
komentara
0

dijeljenja
Tadić ne isključuje mogućnost odluke o nezavisnom Kosovu
Predsjednik Srbije Boris Tadić izjavio je u utorak navečer na srbijanskoj televiziji da on, iako cijelo državno vodstvo Srbije insistira na tome da je nezavisnost Kosova neprihvatljivo rješenje, ne može jamčiti da je takvo rješenje isključeno.
"Bilo bi jako opasno kada bi ja kao predsjednik Srbije rekao da je to što mi ne želimo dopustiti nezavisnost i suverenost Kosova dovoljno da Kosovo nikada ne postane nezavisno. Nemam pravo varati građane Srbije", kazao je Tadić.

"Ipak moramo se boriti do posljednjeg trenutka koristeći sva legitimna sredstva koja danas dopušta međunarodna politika", dodao je.

Tadić je, odgovarajući na pitanja novinara, odbacio mogućnost nekog novog rata u slučaju da se donese odluka o statusu Kosova koja ne bi bila povoljna za Srbiju. "Najveći sigurnosni rizici za Srbiju su na Kosovu i Metohiji, ali građani se ne trebaju bojati da je taj rizik takav da će sutra biti rat", rekao je Tadić i dodao da Srbija ima mogućnosti za smanjivanje tog rizika.

Tadić je istaknuo i da bi novo traumatiziranje građana Srbije, davanjem nezavisnosti Kosovu, moglo ugroziti euroentuzijazam u državi i duže blokirati proces približavanja EU-u.

Kako je kazao, u toku su dogovori o temama razgovora između Beograda i Prištine koji će se održati 24. jula u Beču te je gotovo sigurno da će tim razgovorima prisustvovati predsjednik i premijer Srbije te premijer Kosova.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.