Svijet
0

Tadić: Kompromis nije postignut, što ne znači da nije moguć

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Predsjednik i premijer Srbije Boris Tadić i Vojislav Koštunica izjavili su danas da je trodnevnim skupom u Badenu završena runda pregovora o statusu Kosova pod okriljem posredničke "trojke", ocijenivši da kompromisno rješenje "nažalost nije postignuto".

"To za Srbiju ne znači da kompromis nije moguće postići", ocijenili su predsjednik i premijer Srbije u izjavama novinarima po okončanju današnjeg, završnog sastanka trodnevne runde pregovora vođenih u Badenu, banji kraj Beča.

Tadić i Koštunica su prenijeli da su na završnom sastanku naglasili da i dalje treba tražiti kompromis, ocijenivši da je to jedino rešenje koje bi osiguralo razvoj, mir i stabilnost regiona.

Tadić je ukazao da Srbija neće prihvatiti nezavisnost Kosova jer bi ono unijelo nestabilnost i izazvalo bi "domino efekt" u regionu i šire.

"Nadamo se da će zvaničnici međunarodnih institucija imati u vidu iznesene prijedloge Srbije. Srbija će odbaciti svaki akt o nezavisnosti i naći će odgovor u skladu s međunarodnim standaradima", kazao je Tadić.

On je podvukao da Srbija ne želi nasilje i da neće pribjeći nasilju, već će iskoristiti sva pravna i diplomatska sredstva u odgovoru na jednostrane akte oko statusa Kosova.

Tadić je kazao da je srpska delegacija imala prlike da u četiri mjeseca izloži u punom sadržaju svoj prijedlog suštinske autonomije za Kosovo, ukazavši da je pregovarački proces koji je vodila posrednička "trojka" mnogo bolje vođen od onog koji je vodio bivši posrednik Martti Ahtisaari.

Premijer Koštunica je rekao da je Srbija učinila sve da ponudi razna rješenja o suštonskoj automomiji Kosova, ukazujući na to da bi proglašenje nezavisnosti Kosova bilo kršenje međunarodnog prava.

"Bilo je pokušaja da se otvore druga pitanja, kao što su odnosi dvije države, po uzoru na dvije Njemačke, što je kršenje Rezolucije 1244 VS UN i međunarodnih dokumenata", kazao je Koštunica, dodajući da te prijedloge "trojka" nije iznosila kao cjelina, javio je Tanjug.

Koštunica je podvukao da su razgovori o statusu Kosova vraćeni na početak.

"Cio proces je počeo u Vijeću sigurnosti i tamo se mora završiti", poručio je premijer Srbije.

Koštunica je ponovio da je Srbija međunarodno priznata i demokratska zemlja i da neće dozvoliti da se to dovede u pitanje jednostranim aktima, da ona bude izuzetak oko nepoštovanja međunarodnog prava.