Svijet
0

Tadić: Izbori pokazali jedinstvo demokratske Srbije

NINA
Predsjednički kandidat Demokratske stranke (DS) na izborima za predsjednika Srbije Boris Tadić izjavio je sinoć u Beogradu, u prvom obraćanju javnosti nakon izvjesne pobjede na izborima, kako smatra da su ovi izbori pokazali jedinstvo demokratske Srbije i njenu sposobnost da prepozna odlučujuće historijske trenutke te da je ovaj trenutak baš takav.

Tadić je kazao da su jučerašnji izbori pokazali da u Srbiji postoji "visoko oblikovana svijest o interesima nacije, o interesima države, o interesima vremena u komu živimo i interesima najmlađih generacija", kao i da su rezultati izbora i način na koji su građani odlučivali na njima još jednom potvrdili da je put Srbije nepovratno određen 5. oktobra 2000.

On je zahvalio svima koji su ga podržali, svim političkim liderima i strankama, koje, kako je rekao, u različitim dijelovima svoje političke historije nisu bile zajedno s DS-om, ali su imale dovoljno sluha i svijesti o političkom i životnom interesu ove zemlje i njenih građana te dale podršku ideji snažnog evropskog puta Srbije koji nema nikakvu alternativu.

Tadić je čestitao protukandidatu Tomislavu Nikoliću na velikom broju osvojenih glasova i dodao da poštuje taj njegov rezultat.

On je rekao da smatra kako je ishod današnjih izbora pokazao da je Srbiji dosta političkog nasilja, obmana, laži.

"Srbiji je previše bilo svih sukoba i razdora koji su je karakterizirali kroz čitav prošli vijek i ovi izbori su bili pobjeda nad takvom izvanvremenskom politikom, politikom vijeka koji je prošao", kazao je Tadić.