Svijet
0

Tadić: Čekaju nas novi izazovi u VS-u o Kosovu

FENA
Srbijanski predsjednik Boris Tadić podržava ideju Rusije da se na Kosovo pošalje misija Ujedinjenih naroda radi provjere stanja ljudskih prava i provedbe međunarodnih standarda, prenose u srijedu beogradski elektronički mediji te ističu i Tadićevu izjavu da je "proces razgovora o budućem statusu Kosova premješten sada u Vijeće sigurnosti gdje Srbiju čekaju novi izazovi".

"Države-članice Vijeća sigurnosti UN-a razgovarat će među sobom u predstojećem razdoblju i treba biti svjestan da daljnji razgovori neće biti nimalo laki za Srbiju", kazao je Tadić. Naglasio je da su srbijanski dužnosnici u stalnoj diplomatskoj ofenzivi od početka pregovora o statusu Kosova.

Tadićev savjetnik Vuk Jeremić izjavio je agenciji Beta da je sjednica Vijeća sigurnosti pokazala da u ovom trenutku ne postoji potpora dovoljna za prihvaćanje prijedloga posebnog izaslanika UN-a Marttija Ahtisaarija čime je, po njegovim riječima, "ohrabrena pozicija Srbije, koja želi kompromisno rješenje, do kojeg bi se moglo doći daljnjim pregovorima".

"Definitivno je jasno da će izjašnjavanje u Vijeću sigurnosti i rasprava o Ahtisaarijevu planu i budućem statusu Kosova biti mnogo složenije nego što su to neki prije nekoliko mjeseci ili tjedana očekivali", izjavio je Tadićev savjetnik Jeremić.