{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Tabloidi uništavaju norvešku monarhiju

S
22.8.2007. u 15:30
0
0
Tabloidi uništavaju norvešku monarhiju
0
Tabloidi uništavaju norvešku monarhiju
Dolaskom demokratije i u najzabačenije kutove svijeta sama ideja monarhije izgleda kao zastarjela, nešto što pripada prošlim vremenima. Zato danas mnogi kraljevi nemirno sjede na svojim tronovima i pitaju se da li je ovo kraj. Neke monarhije su još uvijek čvrste, ali ima onih, poput Norveške, kojima su temelji uzdrmani.
Norveška je ustavna monarhija sa parlamentarnim sistemom vladavine. Trenutni kralj monarhije je Harald V. Njegova uloga je uglavnom ceremonijalna i do sada je predstavljao simbol nacionalnog jedinstva. Za "poslove" koje obavljaju, godišnje dobiju 18 miliona dolara.

Ipak, norveška monarhija ima jednu veliku prijetnju. To su tabloidi. Brak nasljednika krune, princa Haakona, za običnu djevojku i samohranu majku Mette-Marit Tjessem Hoiby, ugrozilo je popularnost kraljevske porodice. Naime, ona je bivša djevojka kriminalca koji je višestruko osuđivan zbog droge.

Nakon tog "skandala", neki članovi parlamenta su tražili da se ispitaju potencijalne posljedice po državu, ako bi Norvešku proglasili republikom. Nakon izvinjenja uplakane princeze na nacionalnoj televiziji, zbog njene sramotne prošlosti, stvari su se neko vrijeme smirile.

Ipak, tabloidi nisu morali dugo čekati na skandal. Princeza Martha Louise, četvrta u nizu za krunu, tvrdi da može komunicirati sa anđelima te da će dijeliti svoj dar sa svim onim koji su voljni platiti 4.150 dolara za trogodišnji program na njenom institutu za alternativne terapije. Ovo je diglo glasove koji su tražili da se vidovita princeza odrekne svoje kraljevske titule.

Šanse za preživljavanje monarhije su zanemarive. Čini se da je pitanje vremena kada će Norveška postati republika. Prije dvije godine, Jaime Peñafiel, novinar koji se bavi monaškim pitanjima, je predvidio da će Norveška biti prva evropska monarhija koja će nestati.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: