Poljska
0

Tabla iz Auschwitza ukradena po nalogu švedskog kolekcionara?

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Tabla s natpisom "Rad oslobađa", koja je prije nekoliko dana nestala s kapije zloglasnog logora Auschwitz u Poljskoj, ukradena je po narudžbini jednog švedskog kolekcionara, objavila je poljska TV stanica TVN24, pozivajući se na izvore u policiji.

U prilog te tvrdnje ide i podatak da su kradljivci tablu prenijeli s juga Poljske na sjever, u pribaltičku oblast. Poljska TV stanica tvrdi kako su oni namjeravali da je brodom prebace do naručioca, prenosi Itar-Tass.

Poljska policija je već uspjela da utvrdi identitet Šveđanina koji je imao ulogu posrednika u organizaciji krađe.

Policija je dosad uhapsila pet osoba zbog krađe metalnog natpisa s ulaza u bivši nacistički logor, a kako je u ponedjeljak saopćeno ne radi se o neonacističkim grupama, već je motiv krađe finansijske prirode.

  • Možemo reći da nijedan od njih petorice nije član neonacističke grupe. Njihova namjera je, bez sumnje, bila pljačka. Kasnije ćemo biti u mogućnosti da kažemo da li je zločin bio naručen, ili je bio na njihovu inicijativu, rekao je šef policije u Krakovu Andzej Rokita.

Natpis "Arbeit macht frei" ("Rad oslobađa"), težak oko 45 kilograma, ukraden u petak, a pronađen u nedjelju, isječen je na tri dijela.

Natpis je postao jedan od glavnih simbola logora u kome je u Drugom svjetskom ratu stradalo oko 1,5 milion osoba, većinom Jevreja.

Uhapšeni muškarci imaju između 25 i 39 godina, a njihova krađa izazvala je osudu širom svijeta, posebno Izraela i jevrejskih grupa, prenosi Reuters.

Poljski premijer Donald Tusk izjavio je da je rasvjetljavanje te krađe prioritetan zadatak i naložio ministarstvu unutarnjih poslova da pokrene opsežnu istragu.

Kapija iznad koje je bila postavljena rešetka s natpisom nije se nalazila direktno u vidnom polju sigurnosnih kamera, izjavio je predstavnik policije.

Direktor muzeja Auschwitz Jaroslav Mensflet kazao je da se baš ovih dana radilo na poboljšanju i modernizaciji sistema osiguranja, ali da proces nije bio priveden kraju.