{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


SZO: U 2006. niža učestalost i manja smrtnost od tuberkuloze

F
FENA
18.3.2008. u 15:25
0
0
SZO: U 2006. niža učestalost i manja smrtnost od tuberkuloze
0
SZO: U 2006. niža učestalost i manja smrtnost od tuberkuloze
Foto: AP
U svom redovnom godišnjem izvještaju o stanju tuberkuloze u svijetu, Svjetska zdravstvena organizacija kaže da je broj novih slučajeva tuberkuloze u 2006. bio veći nego godinu ranije, ali su i smrtnost i prevalencija bile niže.
U 2006. godini zabilježeno je 9,2 miliona novih slučajeva tuberkuloze, odnosno 100 hiljada više nego prethodne godine. No, zbog rasta broja stanovništva, prevalencija je pala za 2,8 posto, odnosno na 219 slučajeva na svakih 100 hiljada ljudi.

Smrtnost od tuberkuloze je pala za 2,6 posto, odnosno na 25 smrtnih ishoda na svakih 100 hiljada ljudi. Smanjenje smrtnosti objašnjava se poboljšanjem terapije.

Najveći broj novih slučajeva zabilježen je u Indiji, Kini, Indoneziji, Južnoj Africi, te Nigeriji.

Svjetska zdravstvena organizacija ističe u svom izvještaju da se tokom 2006. godine usporio napredak ka postavljenom cilju da svi slučajevi tuberkuloze budu dijagnosticirani i liječeni. Također se izražava zabrinutost zbog rastućeg broja slučajeva bolesti koji su otporni na više lijekova, kao i zbog često smrtonosne kombinacije tuberkuloze i zaraze HIV-om, prenosi VoA.

Da bi se održao napredak u borbi protiv tuberkuloze, potrebno je najmanje još milijardu dolara u dodatnom finansiranju, kaže se u godišnjem izvještaju Svjetske zdravstvene organizacije o stanju tuberkuloze u svijetu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: