|

Sydney pod oblakom dima zbog brojnih požara na istoku Australije

Sydney pod oblakom dima zbog brojnih požara na istoku Australije
0
S
SRNA
19.11.2019. u 08:59
2
komentara
0

dijeljenja
Sydney pod oblakom dima zbog brojnih požara na istoku Australije Foto: EPA-EFE
Snažan vjetar raspiruje danas više od 100 požara na istočnoj obali Australije, a Sydney je pokriven opasnim dimom, zbog čega je pet miliona stanovnika ovog grada dobilo upozorenje na opasnost po zdravlje.
U požarima u prirodi ovog mjeseca poginule su najmanje četiri osobe, spaljena je površina od milion hektara zemljišta i uništeno više od 300 kuća.

Vjetar raspiruje oko 130 požara širom Novog Južnog Velsa i Queenslanda već nekoliko dana.

Zvaničnici su saopštili da je u dijelovima Sydneyja izmjerena deset puta veća količina opasnih materija u vazduhu od dozvoljene i pozvali građane da borave u zatvorenim prostorijama što je moguće više u narednim danima.

"Kombinacija vreline i lošeg kvaliteta vazduha povećava rizik", rekao je Ričard Brum, direktor odjeljenja za zdravlje i okolinu Novog Južnog Velsa.

Vatrogasci ulažu velike napore da obuzdaju vatru i umanje rizik po stanovništvo uoči najavljenog rasta temperature u narednim danima.

Vatrogasna služba saopštila je da je na terenu angažovano više od 1.300 vatrogasaca i da je u sedam oblasti na snazi potpuna zabrana paljenja vatre na otvorenom.

Požari su do sada gorjeli na istočnim obalama država Novi Južni Vels i Queensland, ali i zvaničnici Južne Australije upozoravaju na prognoziranu rekordnu temperaturu.
Prijavi grešku


Komentari (2)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...