Svijet
0

Swoboda i dalje želi da sadašnji saziv EP-a potvrdi pristupni sporazum RH

FENA
Izvjestitelj Evropskog parlamenta za Hrvatsku Hannes Swoboda izjavio je u srijedu u Bruxellesu da će u svome novom izvještaju o Hrvatskoj koji će predstaviti sljedeće sedmice ostati pri tome da sadašnji saziv Evropskog parlamenta dade svoj pristanak na hrvatski pristupni sporazum s Evropskom unijom.

"U svom izvještaju preporučit ću da se ponovno spomene da sadašnji saziv Evropskog parlamenta da svoj pristanak na hrvatski pristupni sporazum", rekao je Swoboda na sastanku Radne skupine za Hrvatsku pri Odboru regija.

Swoboda je sugerirao hrvatskoj vladi da učini sve što je moguće kako bi se pristupni pregovori mogli zaključiti do kraja ove godine.

S obzirom da sadašnji saziv Evropskog parlamenta svoju zadnju sjednicu održava u aprilu 2009. godine, Swoboda je rekao da se pregovori moraju završiti krajem 2008. ili na samom početku 2009. godine budući da je potrebno dva-tri mjeseca da se sporazum pripremi, napiše i prevede na sve jezike i u tom bi slučaju mogao doći na dnevni red Evropskog parlamenta u aprilu 2009. godine.

U suprotnom, ističe Swoboda, Hrvatska bi mogla izgubiti šest do devet mjeseci, budući da proces ratifikacije u zemljama članicama ne može početi dok Evropski parlament ne dade svoj pristanak.

Novi saziv Evropskog parlamenta, prenosi Hina, koji će biti izabran u junu 2009. godine, na početku svoga mandata imat će puno posla na izboru nove komisije, tako da bi hrvatski pristupni ugovor "mogao pasti u drugi plan", rekao je Swoboda.