Svjetsko okeansko smetljište od Havaja do Japana

S
Sarajevo-x.com
7.2.2008. u 10:05
0
0
Svjetsko okeansko smetljište od Havaja do Japana
0
Svjetsko okeansko smetljište od Havaja do Japana
“Plastična supa“ od smeća koja pluta Tihim okeanom raste alarmirajućom brzinom. Otok od smeća trenutno ima površinu jednaku kontinentalnom dijelu SAD-a, izvještava stranica Alternet.org.
Ostaci koji se šire, a koji u suštini predstavljaju najveću deponiju smeća na svijetu, zajedno održavaju podmorske vrtložne struje. Plutajuća “supa“ proteže se preko 500 nautičkim milja (926 kilometara) u potezu od kalifornijske obale, preko sjevernog dijela Tihog okeana, pored Havaja, te skoro dolazi do Japana.

Charles Moore, američki okeanograf koji je i otkrio "Veliku pacifičku oblast smeća“ ili “vrtlog otpadaka“, vjeruje da oko 100 miliona tona plovećeg tereta cirkuliše u ovom području.

Ova plutajuća deponija smeća nije otok plastičnog smeća po kojem možete hodati, više podsjeća na plastičnu supu, te se skoro beskonačno širi u oblasti koja je dva puta veća od površine kontinentalnog dijela SAD-a.

“Supa“ zapravo predstavlja dva povezana dijela sa obje strane havajskih otoka, koji su poznati kao zapadna i istočna pacifička oblast smeća. Jedna petina otpada, koji sadrži stvari poput fudbalskih lopti, kajaka, lego kockica i plastičnih kesa, baca se sa brodova ili naftnih platformi. Ostatak smeća dolazi sa kopna.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: