{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava

Zaboravio si lozinku? Resetuj lozinku.


Unesite e-mail:


Svjetsko okeansko smetljište od Havaja do Japana

S
Sarajevo-x.com
7.2.2008. u 10:05
0
0
Svjetsko okeansko smetljište od Havaja do Japana
0
Svjetsko okeansko smetljište od Havaja do Japana
“Plastična supa“ od smeća koja pluta Tihim okeanom raste alarmirajućom brzinom. Otok od smeća trenutno ima površinu jednaku kontinentalnom dijelu SAD-a, izvještava stranica Alternet.org.
Ostaci koji se šire, a koji u suštini predstavljaju najveću deponiju smeća na svijetu, zajedno održavaju podmorske vrtložne struje. Plutajuća “supa“ proteže se preko 500 nautičkim milja (926 kilometara) u potezu od kalifornijske obale, preko sjevernog dijela Tihog okeana, pored Havaja, te skoro dolazi do Japana.

Charles Moore, američki okeanograf koji je i otkrio "Veliku pacifičku oblast smeća“ ili “vrtlog otpadaka“, vjeruje da oko 100 miliona tona plovećeg tereta cirkuliše u ovom području.

Ova plutajuća deponija smeća nije otok plastičnog smeća po kojem možete hodati, više podsjeća na plastičnu supu, te se skoro beskonačno širi u oblasti koja je dva puta veća od površine kontinentalnog dijela SAD-a.

“Supa“ zapravo predstavlja dva povezana dijela sa obje strane havajskih otoka, koji su poznati kao zapadna i istočna pacifička oblast smeća. Jedna petina otpada, koji sadrži stvari poput fudbalskih lopti, kajaka, lego kockica i plastičnih kesa, baca se sa brodova ili naftnih platformi. Ostatak smeća dolazi sa kopna.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: