Svijet
1

Svjetski samit o upravljanju internetom održat će se u Brazilu

Klix.ba
Dilma Rousseff
Dilma Rousseff
Brazil je saopćio kako će, u aprilu naredne godine biti domaćin svjetskom samitu o upravljanju internetom.

"Odlučili smo da će Brazil u aprilu 2014. biti domaćin međunarodnom samitu vlada, industrije i civilnog društva, kako bi se raspravili prijedlozi o nadogradnji sigurnosti na intenetu", saopćila je brazilska predsjednica Dilma Rousseff na Twitteru, nakon konsultacija sa Fadijem Chehadeom, izvršnim direktorom Internet korporacije za dodjelu imena i brojeva (ICANN). Samit će se održati u Rio de Janeiru.

Chehade je pohvalio Rousseff za njen govor na generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, u kojem je zahtijevala mjere protiv američkih špijunskih operacija na internetu.

"Povjerenje u internet je narušeno i sada je vrijeme da ga vratimo kroz vodstvo i institucije koje to mogu omogućiti", rekao je Chehade.

Smještena u Los Angelesu, ICANN je neprofitna, privatna organizacija koja nadzire određene teme povezane sa internetom.

Dokumenti NSA, koje je objavio Edward Snowden, pokazuju kako je NSA pratika Rousseffinu komunikaciju sa saradnicima te telefonske pozive i e-mailove miliona Brazilaca, kao i državnog energetskog giganta Petrobrasa. Kanada je, kao blizak američki saveznik, pratila brazilsko Ministarstvo ruda i energetike.

"SAD i njihovi saveznici moraju hitno i jednom zauvijek obustaviti svoje špijunske aktivnosti", izjavila je Rousseff i obećala da će Ujedinjenim nacijama predstaviti mjere za pokretanje međunarodnog građanskog okvira za zaštitu privatnosti korisnika interneta.