Svijet
32

Svjetski mediji šute o klasičnoj egzekuciji troje studenata u SAD-u

Klix.ba
Deah Barakat i njegova supruga Yusor Mohammad
Deah Barakat i njegova supruga Yusor Mohammad
Svjetski mediji, pogotovo oni američki, objavili su tek jedan ili dva teksta o klasičnoj egzekuciji nedužnih studenata islamske vjeroispovijesti Deaha Shaddyja Barakata (23), Yusor Mohammad (21) i Razan Mohammad Abu-Salhu (19).

Na naslovnim stranama američkog CNN-a neće pronaći informaciju o ubistvu troje studenata u Chapel Hillu u američkoj saveznoj državi Sjeverna Karolina. Umjesto ove informacije, na portalu ove medijske kuće dominiraju tekstovi o Ukrajini, ubistvu Kayle Mueller, Amerikanke koju su ubili pripadnici Islamske države, o stotinama čimpazi koje drže u laobratorijama...

Baš kao i CNN, ni britanski BBC ne piše o ovom gnusnom zločinu koji se, prema svemu sudeći, potaknut vjerskom mržnjom ubica Craiga Hicksa koji se na svom Facebook profilu hvali pištoljem, piše i postavlja antireligijske poruke. Umjesto o Deahu, Yusor i Razan, BBC piše o TV pravima, ljudima koji putuju po svijetu i bivaju za to plaćeni, Jonu Stewartu...

Daily Mail, koji inače slovi za jedan od najžeščih antiislamskih medija, također na naslovnoj strani ne spominje brutalno ubistvo troje mladih ljudi. Umjesto toga, na naslovnoj stranici udarna vijest je da je izvjesna 29-godišnja Rachel Gow počinila samoubistvo jer je mislila da se nikada neće udati.

The Huffington Post piše o automobilu kojem neće trebati vozač, a koji će se ubrzo naći na ulicama Velike Britanije.

Ni Sky News ne zanima ubistvo studenata. Britanski The Guardian piše o mirovnim pregovorima o Ukrajini, te u vijesti od pet rečenica spominju ubistvo studenata.

Francuski Le Monde na naslovnoj strani donosi vijest o Grčkoj nakon izbora, bez vijesti o ubistvu toje mladih muslimana.

Svirepo ubistvo nije interesantno ni španskom El Paisu koji se bavi temom smjene generalnog sekretara Socijalističke partije. I njemački Bild se priključio šutnji o ovom terorističkom aktu.

Korisnici društvenih mreža uz hastag #ChapelHillShooting osuđuju ovakav odnos zapadnih medija i nezainteresiranost za slučaj koji podsjeća na slučaj Charlie Hebdo.

SAD