|

Svjetski mediji o protestima: Narod u BiH ima mnogo razloga za nezadovoljstvo

Svjetski mediji o protestima: Narod u BiH ima mnogo razloga za nezadovoljstvo
80
Klix.ba
7.2.2014. u 22:35
95
komentara
80

dijeljenja
1/7
2/7
3/7
4/7
5/7
6/7
7/7
Slike bh. gradova u kojima se danas održavaju protesti obišle su svijet. Svjetski mediji govore kako bh. narod ima mnogo razloga za nezadovoljstvo i kao uzrok navode privatizacije preduzeća, visoku stopu nezaposlenosti, te visoki stepen korupcije.
The Voice od Russia poredi ove proteste s onima koji su održani u Kijevu, kazavši kako su "nasilje u Bosni orkestrirali isti koreografi kao i u Kijevu".

Euronews izvjestio je kako je drugi dan antivladinih protesta na ulice bh. gradova izašlo na hiljade ljudi.

"Potaknuti zatvaranjem fabrika i firmi u sjevernom gradu (Tuzli), hiljade demonstranata izražava svoju ljutnju zbog dubokih ekonomskih i socijalnih problema u zemlji", napisao je Euronews podsjetivši kako BiH ima najveću stopu nezaposlenosti na Balkanu.

BBC u prvi plan je stavio nasilje koje se oslikalo u paljenju vladinih zgrada širom BiH. No, opravdavaju narod.

"Demonstranti su nesretni zbog neuspjeha u napredovanju ekonomije i politike u ovoj balkanskoj zemlji", navodi BBC te dalje govori o povrijeđenima i crnom dimu koji ovio Sarajevo, Tuzlu, Zenicu i Mostar.

Reuters je izvjestio o sukobima policije i demonstranata koji su se dogodili na protestima širom BiH koji su rezultat dugogodišnje ljutnje zbog nedostatka radnih mjesta i političke inertnosti. Istakli su kako su protesti održanu većinom u FBiH.

"Više od 130 povrijeđenih u bosanskim antivladinim protestima koji su prešli u nasilne", naslov je RT-a. Istaknuto je kako su među povrijeđenima 104 policajca.

"Protesti podrške održani su Zenici, Bihaću, Mostaru i glavnom gradu BiH, Sarajevu, gdje su demonstranti blokirali centar grada", piše RT.

France24 također je naglasak stavio na povrijeđene i sukobe policije s demonstrantima.

"Protesti iskazuju javno ogorčenje zbog političkih prepirki koje guše ekonomski razvoj zemlje koja je bila u ratu od 1992-1995", piše France24.

Washington Post izvijestio je kako je na hiljade neplaćenih radnika izašlo na ulice Tuzle, te da su se ti protesti proširili i na ostale gradove gdje je policija bacala suzavac na demonstrante, a oni palili vladine zgrade i smeće.

"Bosanci imaju mnogo razloga da budu nesretni pred oktobarske izbore. Osim visoke stope nezaposlenosti, privatizacija koja je nastala nakon komunizma i rata 1992-1995 bila je produktivna za tajkune, te dovela do nestajanja srednje klase, povećala poreze koji pojedu plate javnog sektora", zaključuje Washington Post.

Associated Press izvještava o dvodnevnim nemirima koji su prerasli u nasilje, a u kojim učestvuju nezadovoljni građani zbog stope nezaposlenosti koja iznosi gotovo 40 posto. Navodi se i podrška protestima koju su okupljanjem pokazali i građani Banje Luke. Epilog protesta između ostalog je i 130 povrijeđenih osoba.

Italijanski Rai News nazvao je ove proteste "Bosanskim proljećem", a španska TVE dala je cjelokupni osvrt na dešavanja u BiH od rata do današnjih protesta, za koje su istakli da su najmasovniji od kraja rata.
Prijavi grešku


Komentari (95)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...