Svijet
0

Svjetski mediji o presudi Dragomiru Miloševiću

Sarajevo-x.com
Foto: AFP
Foto: AFP
Haški tribunal jučer je osudio Dragomira Miloševića, bivšeg generala Vojske RS- a (VRS) na 33 godine zatvora zbog provođenja kampanje terora nad civilima tokom opsade Sarajeva. Vijest o presudi obilježila je jučerašnji dan u bh. medijima, ali i svjetski mediji su poklonili značajnu pažnju ovoj historijskoj presudi.

Reuters: Bosanski Srbin, bivši general vojske RS-a, osuđen na 33 godine zatvora zbog opsade Sarajeva. Milošević je osuđen zbog organizovanja i naređivanja terorisanja i pucanja po opkoljenom Sarajevu i njegovim zatočenim stanovnicima.

Guardian: Proces pred Haškim tribunalom (ICTY) riješio jednu od najvećih kontroverzi rata u BiH, pošto je njegovim tokom utvrđeno da je srpska strana odgovorna za masakr na sarajevskoj pijaci "Markale" u avgustu 1995. godine. Srpska propaganda tvrdi da su bosanski muslimani sami priredili masakr, u kojem je ubijeno 40, a ranjeno nekoliko desetina ljudi, kako bi stekli međunarodne simpatije, a demonizirali Srbe.

The Kansas City Star: Dragomir Milošević osuđen je zbog višemjesečnog granatiranja i terorisanja Sarajeva tokom troipogodišnje opsade grada. Milošević je osuđen zbog ubistava, nehumanih djela i širenja kampanje terora posljednjih 15 mjeseci rata u BiH koji je trajao od 1992. – 1995. godine.

International Herald Tribune: "Tokom opsade, u Sarajevu nije bilo niti jedno sigurno mjesto. Civili su ubijani svugdje i u svako doba“, kazao je predsjedavajući Suda u Haagu Patrick Robinson, a Milošević je stajao uspravno kada mu se čitala presuda. Horor sarajevske opsade odigravao se pred očima cijelog svijeta. Slike opkoljenog grada koje prikazuju nedužne civile kako se kriju iz vozila UN- a, obišle su cijeli svijet.

The Scotsman: 33 godine zatvora za čovjeka koji je terorisao Sarajevo. Oni koji su preživjeli opsadu kažu da je 33 godina iza rešetaka suviše kratko za sva zlodjela koja je počinio Dragomir Milošević.