Svijet
0

Svjetski mediji o imenovanju nove srbijanske vlade

FENA
Svjetske novinske agencije pišu da će se srpski poslanici okupiti večeras kako bi izglasali novu prozapadnu vladu i zamijenili desničarskog predsjednika Narodne skupštine Tomislava Nikolića, čije je nedavno imenovanje probudilo strahovanje da se Srbije vraća u nacionalsitičku prošlost.

Od na brzinu sazvane sjednice parlamenta očekuje se, ocijenila je američka novinska agencija AP, da okonča nedjelje političkih komešanja u Srbiji i to samo nekoliko dana prije kada ističe krajnji rok da političari sastave novu vladu ili da raspišu prijevremene izbore na ljeto.

AP prenosi izjavu premijera Vojislava Koštunice da će vlada donijeti prijeko potrebnu stabilnost društvu i da je postojanje vlade od suštinske važnosti u trenutku kada se vodi presudna borba za Kosovo i Metohiju.

"Srbija ni za jedan jedini milimetar ne može biti manja nego što je danas", rekao je predloženi premijer.

Prema AP, dogovor predsjednika Srbije Borisa Tadića i premijera Koštunice predstavlja olakšanje za Srbe izcrpljene krizama i ljute na svoje vođe zbog višemjesečne nesposobnosti da konstituiraju vladu, što je dovelo zemlju do granice nestabilnosti.

Također, AP ocenjuje i da je prozapadna vlada Srbije od suštinske važnosti za neophodni ekonomski oporavak zemlje, kao i za ekonomsku integraciju poslije godina izolacije i ratova.

Agencija podseća i da su zvaničnici Sjedinjenih Američkihe Država i drugih zemalja upozorili srpske funkcionere da bi dolazak na vlast partije predsjednika parlamenta Nikolića, Srpske radikalne stranke ozbiljno narušilo odnose Beograda sa Zapadom.

Britanska novinska agencija Rojters je, pak, ocijenila kako izgleda da će politička koalicija srpskog premijera i predsjednika države odmah pokrenuti pregovore o pristupanju EU, mada je Koštunica izjavio da će nastaviti da se bori protiv predloženog nacrta rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a koji predviđa da, do ljeta Kosovo dobije nezavisnost.

Prema Rojtersu, iz nove koalicije je poručeno kako je njen glavni prioritet saradnja sa Tribunalom u Hagu, dok je potpredsjednik Demokratske stranke Dušan Petrović rekao kako nema normalnog i civilizovanog života, ukoliko se Srbije ne približi EU.

Rojters, ukazuje i da će formiranjem vlade Srbija biti izbjegnut vakuum u vlasti dok UN odlučuju o sudbini Kosova, kao i izbori "na brzinu" ukoliko vlada ne bi bila stupila na dužnost.

O "dogovoru u posljednjem trenutku" u političkom vrhu Srbije o novoj koalicionoj vladi, danas izvještava i više britanskih listova.

"Gardijan" piše da je srpsko rukovodstvo uspjelo da izbjegne krizu u zemlji i njenu međunarodnu izolaciju, a "Independent" prenosi kako se analitičari slažu da je unutrašnji i vanjski pritisak, poslije imenovanja Nikolića za predsjednika srpskog parlamenta, doveo do sporazuma o novoj vladi.

"Fajnenšel Tajms" piše da će nova vlada željeti da što prije počne sa provođenjem ekonomskih reformi. Ovaj list prenosi da su najveći investitori u Srbiji, frustrirani odlaganjem prodaje i privatizacije, apelirali na predsjednika Tadića da "po svaku cijenu" postigne dogovor o koaliciji, pošto je došlo do naglog pada vrijednosti dionica poslije imenovanja Nikolića za predsjednika parlamenta.

List britanskih poslovnih krugova ukazuje i da je svim partijama obnovljene srpske demokratske koalicije, zajedničko to što se protive davanju nezavisnosti Kosovu.

Očekuje se ipak da će Tadićeva DS uglavnom sarađivati sa Zapadom, dok će za premijera Koštunicu "teritorijalni integritet" i dalje biti važniji od zadovoljavanja EU, mišljenja je list koji izražava i nevjerovanje da će, s obzirom na podjelu resora u nastupajućoj vladi, Srbija uhvatiti i isporučiti osumnjičene za ratne zločine Hagu.

Ipak, zvaničnici EU su izrazili spremnost da, na bilo kakav signal veće spremnosti za saradnju iz Beograda, nastave zamrznute razgovore o članstvu Srbije, zaključio je "Fajnenšel Tajms."