Detalji isplivavaju
72

Svjetski mediji: Brutalni detalji ubistva saudijskog novinara, isjekli su ga za sedam minuta

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Brojni svjetski mediji, među kojima su CNN, New York Times, Al Jazeera i mnogi drugi ,izvijestili su, na osnovu izvora bliskih istrazi, o stravičnom ubistvu novinara Jamala Khashoggija iz Saudijske Arabije, koji je nestao u konzulatu svoje zemlje u Istanbulu.

Khashoggi, koji je bio veliki kritičar politike kraljevske porodice, posljednji put je viđen prije dvije sedmice kako ulazi u zgradu konzulata Saudijske Arabije u Istanbulu. Od tada mu se gubi svaki trag, a nakon što su turski istražitelji obavili analizu i istragu, svjetski mediji su počeli objavljivati monstruozne detalje o ubistvu novinara.

Tako je CNN objavio da je Khashoggi isječen na komade, a da je to uradio saudijski ljekar Salah Al Tabiqi.

Kako prenosi Al Jazeera, Khashoggi je prije ubistva drogiran i pretučen, a nakon toga brutalno isječen za sedam minuta. Navodno postoji i audiozapis.

Kako prenosi Middleeasteye, ljekar koji je sjekao tijelo je slušao muziku, a navodno je savjetovao i drugim osobama koje su bile u sobi da to isto učine.

Vlasti Saudijske Arabije negirale su umiješanost u smrt novinara, a na cijelu situaciju reagovale su i Sjedinjene Američke Države pa je državni sekretar Mike Pompeo odmah otputovao u Rijad.