{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Svjetski lideri se spremaju za verbalni sukob s Trumpom u UN-u

24.9.2018. u 08:44
0
36
Svjetski lideri se spremaju za verbalni sukob s Trumpom u UN-u
0
Svjetski lideri se spremaju za verbalni sukob s Trumpom u UN-u
Foto: EPA-EFE
Lideri gotovo 200 država svijeta sastat će se na godišnjem zasjedanju Generalne skupštine UN-a koje počinje u utorak i na kojem će se razgovarati o najznačajnijim svjetskim pitanjima. Predsjednik SAD-a Donald Trump najavljuje da će Iran biti u fokusu, dok svjetski mediji ocjenjuju da Ameriku čeka izolacija u vezi s glavnim svjetskim pitanjima.
Dok se Trump priprema za svoj drugi sastanak u Ujedinjenim nacijama, svjetski lideri se pripremaju za još jedan krug sukoba sa Sjedinjenim Državama o Iranu, svjetskoj trgovini i Trumpovoj spoljnoj politici pod sloganom "Prvo Amerika", piše USA Today.

Godinu dana nakon što je šokirao svoje kolege prijeteći da će "potpuno uništiti" Sjevernu Koreju na njegovom inauguracionom govoru u UN-u, od Trumpa se očekuje da koristi niz obraćanja kako bi izgurao čvrst stav protiv Irana. Dio njegove misije biće da ubijedi skeptične saveznike da podrže njegovu odluku od prije četiri mjeseca da izvuče SAD iz kontroverznog sporazuma da se ograniči iranski nuklearni program.

Viši pomoćnici kažu da će predsjednik također potvrditi ideju o suverenitetu kao vodećem principu američke spoljne politike - poruka koja će sigurno proći bolje kod birača u ključnim američkim državama uoči predstojećih kongresnih izbora u novembru nego sa diplomatskim korom okupljenim u New Yorku na godišnjem zasjedanju.

Trump će koristiti i druga mjesta kako bi podstakao strane lidere da preuzmu snažniji stav prema globalnoj trgovini drogom i zatražiti od svijeta da se fokusira na širenje nuklearnog i hemijskog oružja, saopšteno je iz Bijele kuće, navodi se u tekstu američkog dnevnika.

Negativna reakcija u UN-u zbog Irana?Trump vidi Generalnu skupštinu UN-a kao šansu da osudi Iran - ali američki saveznici planiraju da kažu predsjedniku da je on problem, piše Politico.

"Američki predsjednik vidi glavnu sjednicu Generalne skupštine koja će biti održana ove nedjelje kao priliku da osudi Iran zbog širenja onoga što se zove "haos i teror" na Bliskom Istoku. Ali mnogi ključni američki saveznici će vjerovatno iskoristiti svjetski forum da predstave upravo Trumpa kao prijetnju miru u svijetu. Rezultat bi mogao biti neobično borbeno okupljanje na godišnjem forumu namijenjenom unapređenju jedinstva među svjetskim liderima,“ stoji u tekstu.

Trampove očekivane kritike protiv Irana u New Yorku takođe dolaze sa političkim rizikom - i potencijalnim nagradama: Govoreći oštro o Teheranu zadovoljit će svoju republikansku bazu, kao i Izrael, te neke arapske države. Ali šira reakcija mogla bi da otkrije koliko je Trump usamljen na svjetskoj sceni, pogotovo nakon što je jednostrano napustio Iranski nuklerni sporazum tokom proljeća.

Evropske zemlje, koje predvode Francuska, Britanija i Njemačka, a nezvanično podržane od strane Rusije i Kine, nemaju namjeru da dopuste Trumpovom timu da zaposjedne mikrofon. Američki evropski saveznici su bili jasni da neće popustiti zahtjevima Sjedinjenih Država da unište nuklearni sporazum.

Politico ističe da su prošle nedjelje evropski zvaničnici najavili da rade na nizu mjera za zaustavljanje uticaja obnovljenih sankcija SAD-a Iranu, tako da Teheran može nastaviti poslovati s Evropom bez straha da će ih Sjedinjene Države kazniti.

"Amerika Prvo" u UN-u?Dopisnik BBC-a Nick Bryant koji ocjenjuje da godišnji karneval globalne diplomatije počinje i to ne diplomatija na Twiterru, nego licem u lice.

"Međutim, neizbježno će u nedjelji pred nama dominirati povratak bivšeg njujorškog tajkuna, koji je svojim imenom nazvao nekoliko blokova na Petoj aveniji, a čiji su se pred-predsjednički odnosi sa UN-om zasnivali na nadmetanju oko ugovora vrednog milijardu dolara za obnovu njegovog sjedišta,“ navodi Bryant i nastavlja:

"Donald Tramp se po drugi put pojavljuje u Generalnoj skupštini UN-a, a ove godine neće imati samo ulogu predavača – da stoji ispred zelenih mramornih pločica koje je nekada podrugljivo nazvao "jeftinim", već da sjedi za stolom u obliku potkovice u Vijeću sigurnosti".

Autor navodi i da je Trumpova administracija željela da se sesija u Vijeću fokusira isključivo na Iran.

"To je, međutim, nosilo rizik na skretanje pažnje američke izolacije u Vijeću sigurnosti u vezi s iranskim nuklearnim sporazumom. Zato je dnevni red proširen pa će se raspravljati o još opštijoj temi "širenje oružja za masovno uništenje".

"Šta će predsjednik Trump reći o Ujedinjenim nacijama i međunarodnom poretku zasnovanom na pravilima? Crni humor na Turtle Bayu je da je najvažnija mirovna misija UN sada usredsređena na Belu kuću. Ta misija, iako je ranije davala rezultate, zapala je u nevolju...

Hoće li Trump biti Trump? Ili će predsjednik koji se zalaže za politiku "Prvo Amerika" biti više poštovan prema diplomatskim normama u domu multilaterizma? Pratite to ove nedjelje kako bi ste saznali. Nikki Halei, američka ambasadorka u UN-u predviđa najveće televizijske prenose Vijeća sigurnosti ikada. To će biti muzika za uši za njenog šefa.“

Izolacija AmerikeTrump je majstor za šou u New Yorku. Generalna skupština Ujedinjenih nacija, prema tome, trebalo bi da bude njegov najbolji čas: kao domaćin svjetskih lidera u njegovom gradu, piše CNN i ocenjuje da će se umjesto toga on usmjeriti na nešto nebitno.

CNN navodi i da će se po prvi put u historiji, Amerika sigurno izolovati po glavnim pitanjima u Vijeću sigurnosti:

"To je uloga koju često igraju Rusija ili Kina. Naravno, u prošlosti je bilo nekoliko slučajeva kada je bio u manjini o pitanjima poput Izraela ili Iraka. Ali, nikada se nije borio da prikuplja većinu za podršku za svoj diplomatski program...

Godinama su SAD mogle da primoraju nacije koje žele američku podršku da kupe veliku količinu oružja ili daju jedinstvene koncesije. Ne više. Posebno posle trgovinskih ratova, tvitova i oštrih telefonskih poziva, njihova cijena će biti visoka, ako ne i stratosferična."

CNN na kraju navodi da Trump može dobro da dominira naslovima o Generalnoj skupštini.

"Kao što fotografija njemačke kancelarke Angele Merkel koja se naginje iznad njega na samitu G7 dobro ilustrira, mnogo je manje vjerovatno da će on dominirati ili usmjeravati debatu... Trump može stvarno odigrati dramatični šou, ali završetak će biti daleko drugačiji nego što se nadao.“

Iran kao glavna temaBritanski Guardian piše da ove nedjelje, Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija, koji je najtrezvenije međunarodno tijelo, izgleda želi da oživi svoju buntovnu tradiciju sopstvenim banketom.

"Na stolici i sa čekićem u ruci po prvi put: Niko drugi do Donald Trump, 45. američki predsjednik, nekadašnji TV domaćin reality programa i moderni gospodar nereda,“ objašnjava list.

"Bijela kuća je već ukazala da će njihov glavni cilj u utorak biti Iran. Trump će optužiti Teheran, u konfliktnim terminima koji su mu zaštitni znak, da podržava terorizam, laže o nuklearnom oružju i podstiče regionalnu nestabilnost...Očekuje se da će Trump pokušati da zastraši članice kako bi dobio podršku za nove sankcije Sjedinjenih Američkih Država za Teheran", piše ugladni list.

List smatra i da bi tada moglo da dođe do problema, jer su sve ostale stalne članice Vijeća - Kina, Rusija, Velika Britanija i Francuska - izrazile žaljenje zbog odluke Trampa da se povuče iz iranskog nukelarnog sporazuma.

"Lideri Kine, Rusije i Indije ove nedjelje neće biti u New Yorku. Dok Trump bude izigravao budalu, oni će biti zauzeti preuzimanjem odgovornosti za globalno vodstvo iz američkih ruku", zaključuje se u Guardianu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: