Svijet
0

Svjetski državnici iskazali podršku SAD-u i ratu protiv terorizma

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Sedmu godišnjicu terorističkih napada na Ameriku obilježili su i svjetski državnici – od Londona do Moskve – izražavajući solidarnost sa Sjedinjenim Državama.

Britanski premijer Gordon Brown telefonski je razgovarao s predsjednikom Georgeom Bushom, rekavši da su 'Britanci u ovom trenutku s Amerikancima, u mislima i molitvama'.

U predsjedničkoj palači u Rimu minutu šutnje predvodio je talijanski predsjednik Giorgio Napolitano.

Memorijalna služba u spomen žrtvama u Washingtonu, New Yorku i Penssylvaniji održana je i u Katedrali Svete Katarine u Moskvi.

Britanski premijer i talijanski predsjednik izrazili su stajalište svojih država da globalni terorizam mora biti dokrajčen.

Ruski predsjednik Dimitrij Medvjedjev izjavio je da je njegova zemlja sa Sjedinjenim Državama spremna koordinirati protuterorističke akcije.

Komemoracija žrtvama održana je i u američkoj bazi Bagram u Afganistanu. General Robert Cone rekao je okupljenim vojnicima i oficirima da su teroristički napadi poput onih u New Yorku, Washingtonu, Madridu i Londonu 'podsjetnik da terorizam i dalje predstavlja prijetnju čitavom svijetu'.

Predsjednik Afganistana Hamid Karzai izjavio je povodom godišnjice terorističkih napada na Ameriku da je njegova zemlja u proteklih sedam godina napredovala zahvaljujući naporima koalicijskih snaga u njegovoj zemlji te vojnoj misiji NATO-saveza.

No, Karzai je upozorio da njegov narod i dalje trpi, te da Afganistanci i danas pogibaju u terorističkim napadima.