Svijet
0

Svjetski dan protiv angažiranja djece - vojnika

FENA
Diljem svijeta u najmanje 13 država djecu se uzima kako bi u oružanim sukobima sudjelovali u borbama i kako bi postala žrtve odnosno protagonisti najrazličitijih oblika nasilja, piše "Osservatore Romano“ u jednom izvješću o potresnim životnim situacijama djece-vojnika, a u povodu 12. februara kada obilježava "Svjetski dan protiv angažiranja djece-vojnika".

Oko 300.000 djece i mladih prisilno su novačeni u ratne svrhe u Afganistanu, Mjanmaru, Burundiju, Čadu, Centralnoafričkoj Republici, Kolumbiji, Demokratskoj Republici Kongu, na Filipinima, u Nepalu, Somaliji, Sudanu, Šri Lanki i u Ugandi. Zločinima koji se njima pripisuju pripada između ostalog i seksualna zloporaba.

Loše stanje u obliku plana predočio je generalni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon. Posredstvom jedne konvencije Ujedinjeni narodi traže da se povrede dostojanstva djece i mladih stave pred međunarodni kazneni sud, pred stalni sud međunarodne zajednice pravnog sudovanja zločina nad narodima te zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina. Generalni tajnik Ujedinjeni naroda kritizira sve češće "sustavne i ciljane napade na škole, učenike i ustanove za izobrazbu" u područjima sukoba kao što su Afganistan i Irak.

Papinska misijska djela Austrije, Njemačke i Švicarske već godinama daju potporu brojnim projektima u kojima se djeci bivšim vojnicima dariva nova budućnost. U tom radu nalaze se u prvom planu socijalna integracija, fizička, psihološka i duhovna terapija kao i dobra školska i strukovna izobrazba.

Kako javlja KTA, "Missio" prati bivšu djecu-vojnike na njihovom putu povratka u normalni život. Kako bi postala korisna i prihvatljivi članovi svojih obitelji i seoskih zajednica, ti mladih ljudi trebaju jednu solidnu izobrazbu. Prvo moraju nadoknaditi propušteno vrijeme školovanja i nakon toga završiti zanat.

I mali financijski prilog može djeci-vojnicima otvoriti novu budućnost. Školski materijal za jedno dijete godišnje iznosi 21,- EUR. Materijal izobrazbe za zanat krojača za jedno dijete mjesečno (mašina za šivanje, materijali i druge potrepštine) iznosi 50,- EUR. Mjesečna školarina i izdaci za školsku odoru za jedno dijete mjesečno iznosi 73,- EUR.