UN konferencija
12

Svjetski dan okeana: Naši okeani, naša budućnost

Klix.ba
(Foto: EPA)
Ove sedmice održava se prva konferencija o okeanima UN-a u New Yorku na kojoj će se raspravljati o važnim problemima kao što su podizanje nivoa mora, morski resursi zagađenje i održivi razvoj.

Svjetski dan okeana nezvanično se obilježava od 1992. godine, kada je to predloženo na samitu "Planete Zemlje" održanom u Riu de Janeiru. Međutim, Ujedinjene nacije su praznik zvanično priznale tek 2008. godine.

"Okeani doista pripadaju svima nama, poboljšanje njihovog stanja test je za multilateralizam i ne smijemo sebi dopustiti neuspjeh", rekao je generalni sekretar UN-a Antonio Guterres u svom uvodnom obraćanju na konferenciji.

Suočavanje okeanskih zemalja s problemom podizanja razine mora stavljeno je u prvi plan petodnevne konferencije.

Učesnici konferencije nadaju se da će sve zemlje u svijetu raditi na uspostavi morskih zaštićenih područja i morskih rezervi kako bi pomogle u izgradnji otpornosti na klimatske promjene.

Ujedinjene nacije nastoje pomoći na razne načine, od podrške naučnim istraživanjima koja bi pomogla u rješavanju ovih problema do saradnje s vladama širom svijeta kako bi se uspostavio zdrav morski okoliš koji je ključan za očuvanje Planete.

Predsjednik Generalne skupštine UN-a Peter Thomson rekao je kako bi povlačenje SAD-a iz Pariskog sporazuma moglo za posljedicu imati to da druge države preuzmu glavnu ulogu u ovom problemu, što je vjerovatno jedina pozitivna posljedica Trumpove odluke.