{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Svjetski dan hrane

F
16.10.2008. u 21:00
0
1
Svjetski dan hrane
0
Svjetski dan hrane
Povodom obilježavanja Svjetskog dana hrane 16. oktobra glavni zagovornici protiv gladi u svijetu izrazili su u četvrtak nezadovoljstvo jer je finansijska kriza bacila sjenku na krizu u hrani koja je uzrok gladi miliona ljudi u svijetu.
"Mediji izvještavaju o svjetskoj finansijskoj krizi koja ide na štetu krize u hrani u svijetu", istaknuo je glavni direktor Svjetskog programa za hranu (WFP) dr. Jacques Diouf.

Svjetska banka predviđa da će visoke cijene hrane i goriva u ovoj godine povećati broj gladnih u svijetu za 44 miliona, te će ukupno u svijetu biti gladno skoro milijardu ljudi, upozorava se u izvještaju agencije Reuters.

Iz UN-ove Organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO), sa sjedištem u Rimu, navedeno je da će i građani bogatih zemalja biti ugroženi visokim cijenama hrane i finansijskom krizom.

"Ali za one koji žive s manje od dolara dnevno to (povećanje cijena hrane i goriva) je pitanje života i smrti", rekla je izvršna direktorica FAO-a Josette Sheeran.

Po mišljenju bivšega glavnog tajnika UN-a Kofija Annana, finansijska kriza je ozbiljna i zaslužuje hitnu pažnju i razmatranje, ali i problem gladnih kao i miliona onih koji će zbog toga vjerovatno umrijeti. "Da li je taj problem manje bitan i hitan", pita Annan.

Papa Benedikt XVI kazao je da bi krivica za glad u svijetu mogla biti rezultat neograničenih spekulacija na tržištima, mada je djelimična krivica za visoke cijene hrane i goriva u sebičnosti najbogatijih država i neravnomjernoj raspodjeli sredstava.

I ekonomisti upozoravaju da će siromašni u svijetu biti dodatno ugroženi aktuelnim globalnim ekonomskim padom.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: