Svijet
0

Svjetski čelnici se ubrzano pripremaju za samit G-20

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Politički čelnici 20 najrazvijenijih zemalja svijeta maksimalno su ubrzali pripreme za predstojeći samit (G-20) 15. novembra u Washingtonu, namjeravajući se na tome skupu izboriti za svoje prijedloge u vezi s izlaskom iz globalne ekonomske krize i reformiranjem najvažnijih međunarodnih finansijskih institucija, ocjenjuju u četvrtak američki komentatori.

Domaćin samita G-20 aktuelni američki predsjednik George W. Bush oglasio se izjavom kojom je jasno stavio do znanja da se protivi prijedlogu nekih drugih vodećih zapadnih političara koji su zatražili temeljitu reformu međunarodnog finansijskog sistema, a time i osnovna na kojima funkcionira savremeni kapitalizam.

Bush smatra, kako je prenio predstavnik Bijele kuće za odnose s javnošću, da je sadašnji oblik kapitalizma, zasnovan na "slobodnom tržištu i naročito slobodnoj trgovini još najbolji sistem za ostvarenje ekonomskog rasta i izbavljenje ljudi iz siromaštva".

Američki predsjednik je u četvrtak posjetio i Wall Street kako bi se u samome središtu američke finansijske imperije upoznao s problemima koji ove godine muče vodeće svjetsko tržište akcija i kompanije koje na njemu posluju.

Veliko povjerenje u sadašnji model kapitalizma koje Bush očigledno još ima ne dijele dva druga uticajna zapadna politička čelnika - britanski premijer Gordon Brown i francuski predsjednik Nicolas Sarkozy.

Oni su još prije više od mjesec dana izložili svoje prijedloge za korjenitu promjenu uloge Međunarodnoga monetarnog fonda (IMF) i Svjetske banke (WB), kao i usvajanje novih pravila za normalizaciju stanja na svjetskom finansijskom tržištu.

Brown i Sarkozy su također potaknuli i primjenu obimne finansijske pomoći za ugrožene banke i druge kompanije u njihovim zemljama, što je nakon toga široko prihvaćeno u cijeloj Evropskoj uniji, kao i nizu drugih zemalja širom svijeta.

Koliko je Sarkozy ozbiljan u namjeri da predloži istinsku reformu sadašnjega međunarodnog finansijskog sistema, pokazuje i njegovo upozorenje u četvrtak da dolar više ne može biti jedina valuta u svijetu koja ima dominantan značaj. "Odlazim sutra u Washington kako bih objasnio da dolar, koji je u Bretton Woodsu poslije Drugoga svjetskog rata bio jedina valuta na svijetu, ne može više to biti", rekao je šef države, primajući u Jelisejskoj palači nagradu za političku hrabrost koju mu je dodijelio časopis "Međunarodna politika".

Dvojica u ovom trenutku vodećih evropskih vođa putuju u Washington s namjerom da nagovore američke sagovornike na još aktivniju ulogu i praktično preuzimanje rukovodeće uloge u procesu oporavka svjetske privrede, prenijela je agencija Bloomberg.

Ruski predsjednik Dimitrij Medvedev, koji će također biti među učesnicima samita u Washingtonu, oglasio se porukom koja je vrlo slična idejama Browna i Sarkozyja.

Medvedev je, naime, u četvrtak kazao da "buduća svjetska finansijska arhitektura mora biti mnogo prozračnija nego do sada, više predvidljiva i zasnovana na boljem rukovođenju".

Šef ruske države se također, slično Sarkozyju i Brownu, zalaže za hitnu promjenu uloge i načina funkcioniranja MMF-a i WB-a, kao i sistema osiguranja od tržišnih rizika, načina obračuna i prikazivanja korporacijskih poslovnih rezultata, kao i više drugih reformskih koraka s ciljem da se izgradi novi međunarodni finansijski sistem koji bi zamijenio pravila uspostavljena u Bretton Woodsu.

Konkretne prijedloge o načinu reformiranja međunarodnih finansijskih institucija Medvedev je, kako je saopćeno u Moskvi, već dostavio svojim kolegama iz G-20 koji će učestvovati na vašingtonskom skupu.

Japanski premijer Taro Aso također je najavio da će u ime svoje zemlje dati odgovarajuće prijedlog o "potrebnim promjenama" u međunarodnom finansijskom sistemu, a svoje ideje o tome izložit će brazilski šef države Inacio Lula da Silva, kao i većina drugih učesnika samita, prenose svjetske novinske agencije.

Predsjednik Venecuele Hugo Chavez, koji neće biti među učesnicima samita G-20, iskoristio je, međutim, priliku da se i povodom tog skupa oglasi.

Chavez je iz prijestonice svoje zemlje Caracasa poručio da i "male zemlje", koje nisu pozvane na vašingtonski samit, imaju vlastite ideje kako da se izađe iz postojeće globalne ekonomske krize.

"Niko nas nije pozvao na samit u Washington, ali to nam neće smetati da obavimo u Caracasu, ili nekome drugom gradu, susret predsjednika i premijera Latinske Amerike, Karipske regije, Afrike i Azije", rekao je Chavez.

Dok je Chavez najavio neki novi samit manje razvijenih zemalja, ministri finansija G-20 već su se okupili u Washingtonu, u nastojanju da u međusobnim konsultacijama obave sve neophodne pripreme za samit "dvadesetorice" od koga, prema ocjeni nekih američkih komentatora, ipak ne treba očekivati "ništa epohalno".