|

Svjetski čelnici čestitaju Obami

Svjetski čelnici čestitaju Obami
0
F
FENA
5.11.2008. u 10:15
2
komentara
0

dijeljenja
Svjetski čelnici čestitaju Obami Nicolas Sarkozy
Svjetski čelnici upućuju čestitke Baracku Obami na pobjedi na američkim predsjedničkim izborima.
Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy čestitao je u srijedu rano ujutro Baracku Obami na "briljantnoj pobjedi" na američkim predsjedničkim izborima, u pismu upućenom novoizabranom američkom predsjedniku, koje je objavila Jlisejska palača.

"Primite najtoplije čestitke, od mene osobno, i čitavog francuskog naroda. Vaša briljantna pobjeda je između ostaloga i kruna fantastične kampanje, koja dokazuje čitavom svijetu vitalnost američke demokratije", napisao je Sarkozy.

"Vaši izbor je izbor promjene, otvaranja i optimizma američkog naroda. Dok je svijet u procjepu i sumnji, američki je narod, vjeran svojim vrijednostima koje su od uvijek sam identitet Amerike, sa snagom izrazio svoju vjeru u napredak i budućnost", ocijenio je francuski predsjednik.

Njemačka kancelarka Angela Merkel četitala je Obami na njegovoj povijesnoj pobjedi naglašavajući u svojoj poruci partnerstvo Berlina i Washingtona.

"Čestitam vam na povijesnoj pobjedi na predsjedničkim izborima. Svijet se suočava sa značajnim izazovima na početku vašeg mandata. Uvjerena sam da će Evropa i SAD usko surađivati u duhu međusobnog povjerenja kako bi se suočili sa novima opasnostima te da će iskoristiti prilike koje se pružaju", navodi se u njenoj poruci.

Predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso čestitao je u srijedu Baracku Obami na njegovoj izboru u Bijelu kuću. Barroso je izrazio nadu da će se pod njegovim vodstvom Sjedinjene Države pridružiti Evropi kako bi "vodile svijet prema 'new dealu'".

Portugalski premijer Jose Socrates prepoznao je u srijedu u Baracku Obami "glas nade" i rekao da "njegov izbor predstavlja priliku za promjenu za SAD i svijet".

Nazvavši Obaminu pobjedu "povijesnim trenutkom", šef portugalske socijalističke vlade ističe da ona "predstavlja mogućnost za novi ciklus odnosa između SAD-a i Evrope u službi mira, saradnje među narodima i pravednije i uređenije globalizacije".

Ali Aghamohamadi, bliski saradnik utjecajnog iranskog ajatolaha Alija Hamneija kaže da za odnose Teherana i Washingtona ima nade ako Obama ispuni predizborna obećanja.

"Novoizabrani predsjednik obećao je promjene u politici. Postoji mogućnost za pobljšanje odnosa Irana i Amerike ako Obama ispuni svoja predizborna obećanja, uključujući ona o tome da se neće sukobljavati s drugim državama kao što je to (George) Bush napravio u Iraku i Afganistanu", naglasio je Aghamohamadi.

Filipinska predsjednica Gloria Macapagal Arroyo također je čestitala Baracku Obami nazivajući njegov izbor stvaranjem povijesti.

"Indonezija se nada da će SAD pod novim vodstvom stati na čelo akcije kojom će se prevladati globalna finansijska kriza", poručio je u svojoj poruci Obami predsjednik Indonezije Susilo Bambang Yudhoyono.

"Poruka nade američkog senatora Obame nije samo poruka nade za Ameriku već i poruka nade za svijet, koji je sad po mnogim pitanjima zabrinut za svoju budućnost", poručio je australski premijer Kevin Rudd.

"Izraelci čestitaju dvojici velikih prijatelja Izraela, Johnu McCainu na dobroj kampanji, Baracku Obami na povijesnoj pobjedi. Sigurni smo da ovo prijateljstvo čeka lijepa budućnost", kazao je glasnogovornik izraelskog ministarstva vanjskih poslova Yigal Palmor.

Obami je čestitao meksički predsjednik Felipe Calderon koji ga je pozvao da što prije posjeti susjednu zemlju.

Calderon je uvjeren u "nastanak nove etape u razvoju odnosa između dvije države, utemeljene na međusobnoj odgovornosti, dijalogu, iskrenosti, poštovanju i međusobnom povjerenju.

Predsjednik Afganistana Hamid Karzai čestitao je američkom narodu na "velikoj odluci".

"Nadam se da će ovi izbori i dolazak predsjednika Obame donijeti mir Afganistanu i napredak afganistanskom narodu i ostatku svijeta", dodao je Karzai.

"Očekujem susret s izabranim predsjednikom kako bismo mogli nastaviti jačati posebne veze koje postoje između SAD-a i Kanade, rekao je kanadski premijer Stephen Harper čestitajući Obami.

"Vlada Novog Zelanda veseli se radu s novom administracijom", rekla je novozelandska premijerka Helen Clark.

"Senator Obama preuzet će dužnost u kritičnom trenutku. Ima toliko izazova pred međunarodnom zajednicom, uključujući globalnu finansijsku krizu i globalno zagrijavanje. Veselimo se što ćemo aktivno raditi s predsjednikom Obamom i njegovim timom kako bismo rješavali te izazove Ministarstvo vanjskih poslova Kolumbije u saopćenju je pozdravilo izbor Baracka Obame i naglasilo da Kolumbija "stoji na raspolaganju za nastavak djelovanja na temama od zajedničkog interesa".

Kenijski predsjednik Mwai Kibaki pozdravio je izbor Obame na čelo Sjedinjenih Država.

"Kenijski narod neizmjerno je ponosan na vaše korijene. Vaša pobjeda nije samo inspiracija milionima ljudi širom svijeta već je posebno odjeknula među nama ovdje u Keniji", kazao je on.

Japanski premijer Taro Aso izrazio je uvjerenje da će SAD pod vodstvom Baracka Obame krenuti naprijed u saradnji s međunarodnom zajednicom.

"Savezništvo Japana i SAD-a je ključno za japansku diplomatiju te za mir i stabilnost u azijsko pacifičkoj regiji", rekao je Taro Aso.

"Predsjednik (Asif Ali) Zardari izražava nadu da će pakistansko-američki odnosi biti osnaženi pod novim američkim vodstvom koje je dobilo mandat na izborima", saopćeno je iz pakistanske ambasade u Washingtonu.

Kineski predsjednik Hu Jintao čestitao je u srijedu Baracku Obami na pobjedi na američkim predsjedničkim izborima, izjavivši kako želi podići odnose Kine i SAD-a na višu razinu, objavilo je kinesko ministarstvo vanjskih poslova.

"U tom novom povijesnom razdoblju, nadam se da ćemo zahvaljujući zajedničkim naporima neprestano jačati dijalog, bilateralne odnose, međusobno povjerenje i saradnju te podići konstruktivan odnos Kine i SAD-a na višu razinu", izjavio je prvi čovjek Kine u poruci Obami.

Britanski premijer Gordon Brown čestitao je u srijedu Baracku Obami na izboru za američkog predsjednika, pozdravivši njegove "progresivne vrijednosti i viziju budućnosti".

"Želio bih iskreno čestitati Baracku Obami na pobjedi za predsjednika SAD-a", kazao je Brown u saopćenju.

"Nadamo se da će novoizabrani predsjednik u SAD-u ostati na pravom putu i bez odgađanja nastaviti američki angažman u mirovnom procesu", rekao je Saeb Erekat, bliski saradnik palestinskog predsjednika Mamuda Abasa.

"Nadamo se da će vizija o dvije države (Izraelu i Palestini) odmah biti pretvorena iz vizije u realnost", naglasio je on.

"Afrika, koja danas ponosno stoji pred vašim dostignućima, može samo s veseljem iščekivati plodne radne odnose s vama na bilateralnoj i multilateralnoj razini", rekao je predsjednik Južnoafričke Republike Kgalema Motlanthe.

"Nadamo se da će siromaštvo i nerazvijenost u Africi, koje ostaju izazov za čovječanstvo, dobiti veću pozornost nove (američke) administracije", dodao je.

"Vjerujemo da je Obama izabran zbog potpore američkog naroda njegovoj poruci promjene i nade", poručeno je iz Ureda južnokorejskog predsjednika Lee Myung-baka.
Prijavi grešku


Komentari (2)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...