Prijetnja uspostavljanju mira
0

Svjetske sile osudile Izrael zbog izgradnje naselja

FENA
Sjedinjene Američke Države, Rusija, Evropska unija i Ujedinjene nacije osudile su u srijedu odluku Izraela da proširi izgradnju naselja na Zapadnoj obali, kao prijetnju naporima za uspostavljanje mira.

Osuda svjetskih sila stigla je u jeku nastojanja izaslanika Kvarteta za Bliski istok Tonya Blaira da ponovo uspostavi direktne pregovore Izraelaca i Palestinaca.

"Kvartet (SAD, Rusija, UN, EU) je veoma zabrinut zbog nedavnih saopćenja Izraela o planovima za izgradnju novih naselja u Arielu i Istočnom Jeruzalemu", saopćila je četvorka.

"To je u opasnoj suprotnosti sa trenutnim naporima Kvarteta da obnove pregovore, koji predstavljaju jedini način da se postigne pravedno i trajno rješenje sukoba", dodaje se u saopćenju.

Izrael je u ponedjeljak odobrio izgradnju 277 novih kuća u Arielu, jevrejskom naselju u okupiranoj Zapadnoj obali, čime je za posljednje dvije sedmice broj kuća odobrenih za izgradnju dostigao 2.700, prenio je AFP.

Ovi planovi izazvali su oštar odgovor palestinskih vlasti, koje odbijaju direktne pregovore od septembra prošle godine, kada je Izrael dovršio moratorijum o izgradnji naselja.

Izrael je odbacio međunarodne kritike, navodeći da izgradnja naselja ne ugrožava direktne pregovore.

U međuvremenu, izraelski vojnici ubili su palestinskog tinejdžera u pojasu Gaze, otvorivši vatru kada se približio granici sa Izraelom, saopćile su palestinske medicinske službe.

Ubistvo 17-godišnjaka dogodilo se kada se mladić približio granici istočno od izbjegličkog kampa Magazi. Glasnogovornica izraelske vojske potvrdila je da su "vojnici otvorili vatru na osumnjičenog koji se približio graničnom prelazu i pogodili ga".

Medicinske službe su saopćile da je jedan Palestinac ubijen a sedmoro ranjeno u najmanje četiri vazdušna napada izraelske vojske širom Gaze.