{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Svjetske sile odgodile sankcije za Iran

S
29.9.2007. u 08:30
0
0
Svjetske sile odgodile sankcije za Iran
0
Svjetske sile odgodile sankcije za Iran
Foto: AFP
Velike svjetske sile sporazumno su u petak odgodili poduzimanje mjera u cilju postrožavanja sankcija prema Iranu zbog njegovog nuklearnog programa. Prema zvaničnim izjavama, uvođenje mogućih sankcija će ovisiti o izvještaju koji će dati Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) pa je glasanje o sankcijama odgođeno do novembra.
Poduzimanje mjera protiv Irana te uvođenje sankcija odgođeno je do kraja novembra, odnosno dok Međunarodna agencija za atomsku energiju ne bude dala svoj konačni izvještaj o iranskom nuklearnom programu, prenio je u subotu Reuters.

Sjedinjene Američke Države i Francuska htjele su odmah poduzeti žustre mjere i to u oblasti ekonomije i politike kako bi se izvršio što veći pritisak na Iran zbog odbijanja ove države da prestane s uvoženjem obogaćenog uranija i uopće razvijanja nuklearnog programa.

No ministri vanjskih poslova Sjedinjenih Država, Rusije, Kine, Njemačke, Francuske i Velike Britanije zatražili su od šefa diplomatije Evropske unije, Javiera Solane, da održi još nekoliko razgovora s Iranom i njenim diplomatskim korom, dok Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) pokuša dodatno rasvijetliti iranski nuklearni program.

Svjetski čelnici su se zatim dogovorili da će sačekati konačnu ocjenu Javiera Solane i IAEA-e te da će, u slučaju da ocjena bude negativna, poduzeti odgovarajuće mjere.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: