{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Svjetske sile odgodile sankcije za Iran

S
29.9.2007. u 08:30
0
0
Svjetske sile odgodile sankcije za Iran
0
Svjetske sile odgodile sankcije za Iran
Foto: AFP
Velike svjetske sile sporazumno su u petak odgodili poduzimanje mjera u cilju postrožavanja sankcija prema Iranu zbog njegovog nuklearnog programa. Prema zvaničnim izjavama, uvođenje mogućih sankcija će ovisiti o izvještaju koji će dati Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) pa je glasanje o sankcijama odgođeno do novembra.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Poduzimanje mjera protiv Irana te uvođenje sankcija odgođeno je do kraja novembra, odnosno dok Međunarodna agencija za atomsku energiju ne bude dala svoj konačni izvještaj o iranskom nuklearnom programu, prenio je u subotu Reuters.

Sjedinjene Američke Države i Francuska htjele su odmah poduzeti žustre mjere i to u oblasti ekonomije i politike kako bi se izvršio što veći pritisak na Iran zbog odbijanja ove države da prestane s uvoženjem obogaćenog uranija i uopće razvijanja nuklearnog programa.

No ministri vanjskih poslova Sjedinjenih Država, Rusije, Kine, Njemačke, Francuske i Velike Britanije zatražili su od šefa diplomatije Evropske unije, Javiera Solane, da održi još nekoliko razgovora s Iranom i njenim diplomatskim korom, dok Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) pokuša dodatno rasvijetliti iranski nuklearni program.

Svjetski čelnici su se zatim dogovorili da će sačekati konačnu ocjenu Javiera Solane i IAEA-e te da će, u slučaju da ocjena bude negativna, poduzeti odgovarajuće mjere.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: