Svijet
0

Svjetske religije sa najbržim rastom

Sarajevo-x.com
Od evropskih muslimana, do afričkih evangelista, vjernici oblikuju početak 21. vijeka. Karizmatični pokreti jure kroz južnu hemisferu, dok visok broj imigrantske populacije tjera tradicionalno kršćansku Evropu da preispita svoja uvjerenja. Portal Foreign Policy napravio je listu religija koje brzo rastu i možda označavaju kraj starog svjetskog poretka.

Islam

Rast*: 1.84 % Sljedbenika: 1.3 milijardu Porast uzrokuje: Visok prirodni priraštaj u Aziji, Bliskom istoku i Evropi.

Najveća populacija muslimana nalazi se u zemljama sa brzim razvojem, kao što su: Indonezija, Bangladeš, Pakistan, Indija, Egipat i Iran. Islam je također najbrže rastuća religija u Evropi. Zbog velikog priliva iz Sjeverne Afrike, Turske, južne Azije, muslimani su uzdrmali (uglavnom) kršćanske sekularne zajednice čiji prirodni priraštaj stagnira već neko vrijeme. "Muslimansko pitanje" pokrenulo je anti-imigracijske pokrete u Francuskoj, Austriji, Danskoj, Holandiji i Njemačkoj te pokretanje oštre debate oko mjesta žene u islamu i vjerskim simbolima muslimana kao što je hidžab.

Bahai

Rast*:1.70 % Sljedbenika: 7.7 miliona

Porast uzrokuje: Visok prirodni priraštaj

Bahaizi su rašireni po cijelom svijetu, no dobar dio od oko 1,8 miliona živi u Indiji. Religiju Bahai osnovao je Bahá’u’lláh, 1863. u Iranu. On je tvrdio da je posljednji prorok iz linije Abraham, Isus, Muhamed. Svjetsko sjedište Bahai vjere nalazi se u Haifi (Izrael). Danas se pripadnici te vjere često susreću sa progonima na Bliskom istoku, a naročito u Iranu.

Sikiizam

Rast*: 1.62 % Sljedbenika: 25.8 miliona Porast uzrokuje: Visok prirodni priraštaju u Indiji

Hiljade sika je ubijeno tokom krvavog razdvajanje Pakistana i Indije 1947. godine.Više od 3.000 sika ubila je hinduistička rulja u New Delhiju nakon ubistva Indire Gandhi. Nju su ubili sikski ekstremisti. Danas Siki napreduju. Premijer Indije je Manmohan Singh - sik. Više od 90% sika živi u Indiji, a najviše ih je na sjeveru u Punjabu. Van Indije, najviše ih ima u Kanadi, Velikoj Britaniji i Americi. Nakon 11. septembra, u Velikoj Britaniji i SAD-u, zbog turbana koje nose, znali su biti meta napada zbog pretpostavke da su muslimani.

Džainizam

Rast*:1.57 % Sljedbenika: 5.9 miliona Porast uzrokuje: Visok prirodni priraštaju u Indiji

Džainisti su mala ali dosta moćna manjina u Indiji. Najviše ih ima u Rajasthanu i Gujaratu. Van Indije, ima ih u Velikoj Britaniji, Mombasi, Keniji i velikm gradovima SAD-a.

Hinduizam

Rast*: 1.52 % Sljedbenika: 870 miliona Porast uzrokuje: Visok prirodni priraštaju u Indiji

Većina svjetskih hindusa živi u Indiji. Manje ih ima i u Bangladešu, Nepalu, Šri Lanki, Indoneziji, Pakistanu i Maleziji. Od 60-ih godina prošlog vijeka postoje zajednice hindusa i Americi, Južnoafričkoj Republici i Rusiji.

Kršćanstvo

Rast*: 1.38 % Sljedbenika: 2.2 milijarde Porast uzrokuje: Visok prirodni priraštaj i konverzije na južnoj hemisferi.

Postoje veliki pokreti evangelista u Latinskoj Americi, Africi, Kini i Indiji. Crkva koja ima najveći "dotok" novih sljedbenika jeste "Misión Carismática Internacional" iz Kolumbije. U Kini, desetine miliona kršćana nalaze se pod budnim okom veoma sumnjičave i prema njima, često neprijateljski raspoložene kineske vlade.

*Rast u procentima mjeren u periodu od 2000. - 2005. godine