World Food Programe
0

Svjetske cijene hrane stabilizirane

FENA
Svjetske cijene hrane su se stabilizirale, ali se neće vratiti na nivo od prije 2008. godine, u kojoj je došlo do vrtoglavog poskupljenja sirovina, što je podstaklo inflaciju u mnogim zemljama u razvoju, saopćio je Svjetski program za hranu .

Uprkos stabilizaciji cijena hrane na svjetskom nivou, one uporno ostaju visoke u mnogim zemljama u razvoju, a taj trend dodatno pogoršava svjetska privredna kriza, koja ugrožava izvozne poslove i investicije.

Shila Sisulu, zamjenica izvršnog direktora WFP-a, naglašava da su se svjetske cijene hrane stabilizirale na održivom nivou, uprkos činjenici da su globalne zalihe u ovom sektoru najniže za posljednje dvije decenije.

Svjetske cijene osnovnih žitarica - pšenice, kukuruza i riže - koje su u 2008. znatno odskočile, također su se stabilizirale, ističe Sisulu.

Ona, međutim, napominje da u Africi cijene hrane ipak nisu opale u istoj mjeri kao drugdje u svijetu.

Prema prognozi Međunarodnog monetarnog fonda, svjetska privreda će ove godine, zbog finansijske krize, zabilježiti pad za 1,4 posto, ali bi u 2010. trebalo ponovo da počne rasti, po stopi od 2,5 posto.