|

Svjetska zdravstvena organizacija: Zbog zagađenja godišnje umre 1,7 miliona djece

Svjetska zdravstvena organizacija: Zbog zagađenja godišnje umre 1,7 miliona djece
0
Klix.ba
6.3.2017. u 13:56
6
komentara
0

dijeljenja
Svjetska zdravstvena organizacija: Zbog zagađenja godišnje umre 1,7 miliona djece Ilustracija (Foto: EPA)
Svjetska zdravstvena organizacija saopćila je danas da 1,7 miliona djece godišnje umre zbog zagađenja životne sredine, uključujući zagađenu vodu i zrak, zbog dima i nedostatka adekvatnih higijenskih uslova.
U izvještaju Svjetske zdravstvene organizacije navodi se da nesanitarni uslovi i zagađenje životne sredine kod djece mogu dovesti do fatalnih slučajeva dijareje, malarije i zapaljenja pluća. Izlaganje štetnim dejstvima može početi još u maternici i nastavlja se ukoliko su djeca izložena vanjskim i unutrašnjim zagađenjima zraka.

"Zagađenje životne sredine je smrtonosno, naročito za mlađu djecu. Razvoj njihovih organa i imunog sistema čini ih ranjivim na zagađenje zraka i vode. Djeca su izložena hemijskim zagađenjima kroz hranu, vodu i zrak ", izjavila je direktorica Svjetske zdravstvene organizacije Margaret Chen, prenose strani mediji.

Stručnjakinja za javno zdravlje Svjetske zdravstvene organizacije Marija Neira kazala je da ovaj "težak izvještaj" pokazuje da bi vlade trebalo da učine više kako bi bilo više sigurnih mjesta za djecu.
Prijavi grešku


Komentari (6)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...