Epidemija se širi
111

Svjetska zdravstvena organizacija zbog koronavirusa proglasila globalnu krizu

I. Č.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je koronavirus proglasila globalnom krizom jer se epidemija i dalje širi izvan Kine, javlja BBC.

Odluka je donesena zbog činjenice da se broj slučajeva oboljelih od koronavirusa za sedam dana povećao više od deset puta.

"Glavni razlog nije ono što se događa u Kini, već ono što se događa u drugim zemljama", rekao je šef WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus najavivši konferenciju za medije u Ženevi.

Strahuje se da bi se koronavirus mogao proširiti na zemlje sa slabijim zdravstvenim sistemom.

Svjetska zdravstvena organizacija je prošle sedmice saopćila kako nisu sačinili deklaraciju za hitne slučajeve.

Budući da je u međuvremenu, zbog broja zaraženih, ostvaren potencijal za mnogo veću epidemiju, proglašena je globalna kriza.

Broj umrlih koji su zaraženi koronavirusom povećan je na više od 170, a kineske vlasti su potvrdile da je prisutan u svim regijama Kine.

Kinesko zdravstvo je dosad potvrdilo više od 7.700 slučajeva zaraze koronavirusom, dok je u cijelom svijetu zabilježno više od 8.100 slučajeva zaraze tim virusom.

Koronavirus se iz Kine proširio na još najmanje 16 zemalja. U Sjedinjenim Američkim Državama zabilježeno je šest slučajeva zaraženih. Jedan slučaj je potvrđen i na Tibetu.