Moraju se poštovati
11

Svjetska zdravstvena organizacija objavila stroga uputstva za zatvore zbog virusa

A. B.
Foto: AFP
Foto: AFP
Da bi se spriječilo širenje koronavirusa u kaznenim ustanovama, tačnije zatvorima, evropski ogranak Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) objavio je mjere koje bi svi trebali poštovati, a koje uključuju ograničen broj posjeta, sistemsko mjerenje temperature i karantin.

Kako piše Guardian, iz WHO su naglasili da zatvori mogu imati visoku stopu smrtnosti ukoliko se ne budu poštovala pravila. S obzirom na to da će posjete biti ograničene, ipak će svi posjetioci biti podvrgnuti testiranju koje uključuje mjerenje temperature i druge zdravstvene procjene na ulazu.

WHO upozorava da će se u široj zajednici teško obustaviti širenje koronavirusa zbog čega je neophodno da se u velikoj mjeri testiraju svi koji se u njoj nalaze kako bi se na vrijeme reagovalo.

Doktor Hans Kluge, regionalni direktor WHO-a u Evropi, naglasio je kako koronavirus ne poznaje granice.

"Pogotovo je ovaj virus lako prenijeti između zatvorenika, zaposlenih i posjetilaca zatvora koji nesumnjivo zarazu mogu iznijeti vani i ponovo zaraziti širu javnost. Samo najrigorozniji postupci pomoći će nam da se izborimo s ovom situacijom i zbog toga ne smijemo zanemariti nijedan segment društva kada je riječ o ovoj borbi. Zatvori jesu velika prijetnja za širenje koronavirusa, ali isto tako predstavljaju i odličnu podlogu za njegovo uspješno suzbijanje, samo je potrebno da se organizujemo", istakao je Kluge.

U izvještaju iz 2019. godine je navedeno da se u zatvorima širom svijeta nalazi više od 10 miliona muškaraca, žena i djece, a te kaznene ustanove su "pretrpane" u najmanje 121 zemlji.

"Kao ljekar koji je zatvorenike liječio od tuberkuloze u zatvorskim sistemima, od srca pozivam sve vlade da se pridržavaju uputstava koja smo pripremili kroz brz i globalan proces konsultacija sa stručnjacima", dodao je Kluge.

U izvještaju je naveden i slučaj koji se dogodio u Italiji. S obzirom na to da je riječ o državi koja je najviše pogođena koronavirusom, navedeno je kako je u 27 zatvora unutar nje došlo do nereda zbog nepoštivanja pravila. Naime, zabilježeno je 12 smrtnih slučajeva zbog toga što su zatvorenici iskoristili "poremećaj" zbog krizne situacije da ukradu drogu od koje su se i predozirali.

U Brazilu je stotine zatvorenika prošle sedmice pobjeglo iz četiri zatvora poluotvorenog tipa u Sao Paulu, nakon što su uvedene restrikcije za posjete, a u Iranu je pušteno 85.000 uglavnom političkih zatvorenika. Zemlje uključujući Filipine, Kuvajt, Holandiju i Izrael su zabranile posjete.

U Engleskoj i velsu su potvrđena dva pozitivna slučaja na koronavirus među zatvorenicima kojih je ukupno 84.000 na ovom području. Riječ je o zatvoreniku u Manchesteru i upravniku zatvora u High Downu u Surreyju.

"Pozivamo na pregled svih, uključujući nove zatvorenike, radnike i posjetioce, od advokata do članova porodice. Treba im provjeriti temperaturu i da popune odgovarajuće upitnike kao dio zdravstvene procjene", rekla je Carina Ferreira-Borges, zatvorski ekspert WHO-a.

U zatvorima se, podsjeća WHO, moraju poštovati prava svake osobe i primjenjivati sve javnozdravstvene mjere bez ikakve diskriminacije.

Svaka odluka o smještanju zatvorenika u karantin mora se temeljiti na "medicinskim razlozima", navodi organizacija.

WHO Evropa obuhvata 53 zemlje, među kojima postoje velike razlike, kao što su Rusija i Andora, Njemačka i Tadžikistan, podsjeća organizacija.

Evropa je danas žarište pandemije.

"Da bi efikasno odgovorile na širenje virusa COVID-19 u zatvorima, nacionalne vlasti moraju primijeniti sistem savremene koordinacije koji ujedinjuje sektore zdravstva i pravosuđa, brine za informiranje zatvorskog osoblja i garantira poštovanje svih ljudskih prava svakoj osobi u kaznionicama", dodali su iz WHO-a.