Svijet
2

Svjetska zdravstvena organizacija: Jedno samoubistvo svakih 40 sekundi

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Svakih 40 sekundi neko u svijetu sebi oduzme život, što na globalnom nivou iznosi više od 800.000 samoubistava godišnje, navodi se u izvještaju Ujedinjenih naroda, prenosi CNN.

Istraživanje otkriva da je samoubistvo svake godine češći uzrok smrti nego što su to sukobi i prirodne katastrofe, što čini više od polovine od 1,5 milion nasilnih smrti u svijetu godišnje, rečeno je na konferenciji za novinare predstavnika Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u Ženevi.

Za sastavljanje izvještaja UN-a, prvog o ovoj tematici, u kojem su analizirani podaci o samoubistvima iz 172 zemlje, bila je potrebna cijela decenija. Iz WHO navode da je samoubistvo glavni, ali i sprječiv zdravstveni problem koji zbog niza komplikovanih faktora zdravstveni radnici nisu na odgovarajući način uspjeli da riješe.

Umotan u tabu

“Ovaj izvještaj je poziv na akciju rješavanja velikog javnog zdravstvenog problema, koji je predugo umotan u tabu”, rekla je dr. Margaret Chan, direktorica WHO.

Upozorivši da su podaci o nacionalnim stopama samoubistva nekompletni, te da manje od polovine zemalja obuhvaćenih istraživanjem imaju precizne podatke, predstavnici WHO kazali su da koriste raspoložive podatke za izradu procjene o učestalosti samoubojstava u svijetu.

Globalna stopa procijenjena je na 11,4 samoubistava na 100.000 stanovnika.

Prema izvještaju, muškarci su duplo skloniji samoubistvima nego žene, dok to u nekim bogatijim zemljama čine i tri puta češće. U prosjeku, zemlje sa visokim dohotkom imale su nešto veću stopu samoubistava (12,7 na 100.000 ljudi), nego zemlje sa niskim i srednjim dohotkom (11,2).

Najviše stope

Zemlje u kojima su ljudi najskloniji samoubistvima su Gvajana (44,2 na 100.000), zatim slijede Sjeverna Koreja (38,5), Južna Koreja (28,9), Šri Lanka (28,8), Litvanija (28,2), Surinam (27,8), Mozambik (27,4), Nepal i Tanzanija (po 24.9), te Burundi (23,1).

U izvještaju se navodi da su stope samoubistva na globalnom nivou bile najveće među ljudima u dobi od 70 godina i starijima, dok u nekim zemljama najviše među mladima, što je na globalnom nivou bio drugi vodeći uzrok smrti za omladinu između 15 i 29 godina.

Najranjivije kategorije

Žrtve samoubistava često dolaze iz marginalizovanih grupa. U izvještaju se navodi da su najčešći načini sa počinjenje samoubistva na globalnom nivou trovanje pesticidima - naročito u ruralnim područjima, te vješanje i upotreba vatrenog oružja.

Istraživanje je pokazalo i da ograničavanje pristupa ovim metodama može značajno pomoći u smanjenju broja smrtnih slučajeva.