Svijet
0

Svjetska politička elita okuplja se na sigurnosnoj konferenciji u Minhenu

FENA
(Foto: EPA-EFE)
Lučonoše svjetske politike okupile su se u petak na početku redovne godišnje Minhenske konferencije o sigurnosti, dok dugačka lista sukoba izaziva sumnju u sposobnost međunarodne diplomatije da dogovori mirna rješenja.

Očekuje se da se oko 35 šefova država i vlada okupe na trodnevnom skupu u južnom njemačkom gradu, među njima i francuski predsjednik Emmanuel Macron i kanadski premijer Justin Trudeau.

Ostale zemlje šalju vodeće ministre, uključujući američkog državnog sekretara Mikea Pompea, kineskog ministra vanjskih poslova Wanga Yia i iranskog šefa diplomatije Mohammada Javada Zarifa. Na listi učesnika konferencije također su i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg i izvršni direktor Facebooka Mark Zuckerberg.

Govoreći za dpa uoči skupa, predsjedavajući Minhenske sigurnosne konferencije Wolfgang Ischinger je kazao da je "duboko uznemiren neoprostivim neuspjesima" međunarodne zajednice u ratom razdiranoj Siriji i lamentirao što libijski mirovni plan dogovoren nedavno u Berlinu ne funkcionira na terenu.

"Sve je više kriza, više je ozbiljnih kriza, užasavajućih dešavanja koja čovjek ne može ni zamisliti", kazao je Ischinger za dpa.