|

Svjetska politička elita okuplja se na sigurnosnoj konferenciji u Minhenu

Svjetska politička elita okuplja se na sigurnosnoj konferenciji u Minhenu
0
F
FENA
14.2.2020. u 13:31
6
komentara
0

dijeljenja
1/8 Foto: EPA-EFE
2/8 Foto: EPA-EFE
3/8 Foto: EPA-EFE
4/8 Foto: EPA-EFE
5/8 Foto: EPA-EFE
6/8 Foto: EPA-EFE
7/8 Foto: EPA-EFE
8/8 Foto: EPA-EFE
Lučonoše svjetske politike okupile su se u petak na početku redovne godišnje Minhenske konferencije o sigurnosti, dok dugačka lista sukoba izaziva sumnju u sposobnost međunarodne diplomatije da dogovori mirna rješenja.
Očekuje se da se oko 35 šefova država i vlada okupe na trodnevnom skupu u južnom njemačkom gradu, među njima i francuski predsjednik Emmanuel Macron i kanadski premijer Justin Trudeau.

Ostale zemlje šalju vodeće ministre, uključujući američkog državnog sekretara Mikea Pompea, kineskog ministra vanjskih poslova Wanga Yia i iranskog šefa diplomatije Mohammada Javada Zarifa. Na listi učesnika konferencije također su i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg i izvršni direktor Facebooka Mark Zuckerberg.

Govoreći za dpa uoči skupa, predsjedavajući Minhenske sigurnosne konferencije Wolfgang Ischinger je kazao da je "duboko uznemiren neoprostivim neuspjesima" međunarodne zajednice u ratom razdiranoj Siriji i lamentirao što libijski mirovni plan dogovoren nedavno u Berlinu ne funkcionira na terenu.

"Sve je više kriza, više je ozbiljnih kriza, užasavajućih dešavanja koja čovjek ne može ni zamisliti", kazao je Ischinger za dpa.
Prijavi grešku


Komentari (6)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...