{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Svjetska banka traži pomoć za zemlje u razvoju

F
20.11.2008. u 13:43
0
0
Svjetska banka traži pomoć za zemlje u razvoju
0
Svjetska banka traži pomoć za zemlje u razvoju
Slabljenje svjetske privrede gurnulo je zemlje u razvoju na rub propasti i mnogima od njih je potrebna hitna pomoć bogatijih nacija, upozorio je predsjednik Svjetske banke Robert Zoellick.
"Siromašni su, kao i u vrijeme svake ekonomske krize u prošlosti, najviše pogođeni", rekao je Zoellick u govoru na univerzitetu Humboldt u Berlinu, na komemoraciji bivšem njemačkom kancelaru Willyju Brandtu.

"Mnoge zemlje u razvoju su sada na opasnoj kritičnoj tački i njima je potrebna podrška", rekao je on i dodao da finansijska pomoć treba biti praćena pružanjem humanitarne pomoći.

Svjetska banka je znatno smanjila prognozu privrednog rasta u zemljama u razvoju na 4,6 posto, sa 6,4 posto, prognoziranih u junu. Banka, kao rezultat globalne finansijske krize, očekuje da njene pozajmice ove godine porastu na 35 milijardi dolara, sa 13,5 milijardi dolara u 2007., prenijela je agencija Reuters.

Privrede u usponu su pod pritiskom zbog povlačenja investitora uslijed zabrinutosti zbog globalne recesije. Mnoge zemlje se suočavaju s problemima jer ne mogu brzo doći do kredita zato što banke prave zalihe novca i odbijaju ga pozajmljivati drugim bankama.

Zoellick je upozorio da previranje na finansijskim tržištima tokom septembra i oktobra prijeti da poveća siromaštvo i pothranjenost u mnogim zemljama u razvoju.

"Vlade u mnogima od tih zemalja su proteklih godina poduzele smjele korake za sređivanje stanja kod kuće, ali one nisu krive za ovu krizu. Te zemlje ne treba da plate za greške koje su počinjene u razvijenom svijetu", kazao je Zoellick.

On je pozvao Njemačku i druge članice Evropske unije da daju podršku novim članicama 27-članog bloka čije su privrede dospjele pod jak pritisak. On se također dotakao odnosa s Rusijom, navodeći da bi finansijska kriza mogla pružiti šansu za saradnju s Moskvom u prevladavanju zategnutosti iz proteklih godina.

"Današnja finansijska kriza može pružiti mogućnost za razvoj dubljih ekonomskih odnosa koji bi, uz rusku pomoć, mogli biti osnova za unapređenje saradnje u rješavanju zajedničkih problema", zaključio je Zoellick.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: