Svijet
0

Svjetska banka: Arapski svijet zaostaje po kvalitetu obrazovanja

FENA
Svjetska banka je saopćila kako kvalitet obrazovanja u arapskom svijetu zaostaje za ostalim regijama i treba mu hitna reforma kako bi se te zemlje dotakle problema nezaposlenosti.

Zvaničnici banke navode u izvještaju da arapske države moraju postaviti obrazovanje kao vrhunski prioritet jer ono ide ruku pod ruku s ekonomskim razvojem.

Ta regija nije zabilježila povećanje pismenosti i broja djece koja se upisuju u škole kao što je to bio slučaj u Aziji i Latinskoj Americi, navodi se u izvještaju.

Đibuti, Jemen, Irak i Maroko rangirani su kao najgori obrazovni reformatori.

U svom je izvještasju Svjetska banka uputila oštro upozorenje oko potrebe za boljim obrazovanjem u arapskom svijetu.

U izvještaju se navodi da iako je pristup obrazovanju postao širi i da je spolni jaz smanjen ta regija nije bila svjedokom pozitivnih promjena viđenih u Aziji i Latinskoj Americi, posebno u smanjenju broja nepismenih i povećanju broja djece upisane u srednje škole i univerzitete.

Visoki zvaničnik Svjetske banke Marwan Muasher izjavio je za BBC da obrazovna reforma mora postati vrhunski prioritet ako se mladi u toj regiji nastoje bolje pripremiti za suočavanje sa sve bržim promjenama u svijetu a vlade se nastoje boriti protiv visoke stope nezaposlenosti.

"Došlo je vrijeme za te zemlje da usmjere svoju energiju ka kvalitetu obrazovanja i osiguravanju da njihovi učenici i studenti budu bolje opremljeni onim što im treba na tržištu rada - sposobnost da rješavaju probleme, kritičko razmišljanje, inovativnost, i da uče svoje učitelje", kazao je.

U izvještaju se navodi da nezaposlenost u arapskom svijetu u prosjeku iznosi 14 posto, što je viša stopa nego u drugim područjima u svijetu, s izuzetkom subsaharske Afrike. Palestinske teritorije imaju najvišu stopu nezaposlenosti od 26 posto.

Muasher je rekao da obrazovna reforma ide ruku pod ruku s ekonomskim razvojem, posebno kada se uzme u obzir izuzetno mlado stanovništvo u regiji arapskog svijeta.

"To je veoma mlada regija - 60 posto stanovništva regije je ispod 30. godine života, a skoro 100 miliona novih radnih mjesta trebat će stvoriti u arapskom svijetu u narednih 10 do 15 godina", pojasnio je on.

"Ukoliko želimo stvoriti ta radna mjesta, morat ćemo početi od obrazovanja", dodao je.

U izvještaju se zaključuje da su Jordan i Kuvajt vodeće zemlje na polju reforme obrazovanja, dok su Đibuti, Jemen, Irak i Maroko na dnu liste u smislu pristupa, efikasnosti i kvaliteta obrazovanja.